Staten vill ta kontroll över svenskarnas bank-id: ”Skapa statlig e-legitimation”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Finansinspektionen föreslår nu att regeringen sätter bank-id under statlig tillsyn eller att det skapas en statlig version av tjänsten, en ”statlig e-legitimation”, som svenskarna sedan ska använda. Och detta ska göras för folkets bästa, hävdas det, eftersom den idag privata bank-id-tjänsten påstås vara en ”säkerhetsrisk”. Rysslands militära anfall mot Ukraina anses ha ökat ”hotbilden” för cyberangrepp mot Sverige.

Det är Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen, som nu meddelar att staten bör öka kontrollen över svenskarnas digitala ID, bank-id.

Enligt Aftonbladet så vill Finansinspektionen antingen ”ersätta appen med en statlig version” eller införa hårdare kontroll.

Myndigheten hävdar nämligen att tjänsten i sin nuvarande form utgör en fara för befolkningen och samhället, eftersom 8,3 miljoner svenskar använder den varje dag.

Enligt Finansinspektionen skulle en cyberattack som slår ut tjänsten vara förödande. Svenskarna skulle inte kunna boka läkarbesök och annat, framhäver myndigheten.

Rysslands anfall mot Ukraina används i Aftonbladet som argument för att cyberangreppen mot landet kan förvärras. ”Hotbilden” mot Sverige har ökat, påstås det.

– Att bank-id har en så dominerande ställning på den svenska marknaden är en säkerhetsrisk, säger Erik Thedéen till Aftonbladet.

Från Bank-ids sida menar man däremot att det redan finns statlig tillsyn och att man följer de regelverk som finns. Till och med Säkerhetspolisen har tillsyn över dagens verksamhet.

I en rapport till regeringen föreslår Finansinspektionen bland annat att bank-id ska placeras under statlig tillsyn, eller att det tas fram en statlig e-legitimation.

”Sätt bank-id och andra privata e-legitimationer under statlig tillsyn eller skapa en statlig e-legitimation. Sverige är ett av de få länder i EU som inte har en statlig e-legitimation. I stället finns bank-id, en tjänst i privat regi som används av över 90 procent av alla svenskar över tolv år. Bank-id är därmed en samhällsviktig tjänst. En cyberattack som slår ut bank-id kan få allvarliga konsekvenser för flera delar av det svenska samhället, inte bara betalningstjänster. Det motiverar att statens tillsyn av bank-id och andra liknande verksamheter kraftigt stärks”, skriver Erik Thedéen i en artikel på DN Debatt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program