Ett halvår av sanktioner – nu riskerar Europa kollaps, inte Ryssland

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Department of State/State Department photo/ Public Domain

Europa ”sitter i Putins knä”, förklarades det SVT:s Morgonstudion i morse. De anti-ryska sanktionerna har slagit tillbaka så hårt att europeiska länder nu kan braka samman. Europas framtid är helt i händerna på vad den ryske presidenten gör härnäst, hävdas det i SVT. Industrin riskerar slås ut. Det kan bli en ”industrikris av historiska dimensioner”.

EU:s massiva sanktioner mot Ryssland börjar allt mer likna suicidal självspäkning. Ryssland drabbas knappast, men Europa drabbas katastrofalt hårt.

Nu varnas det för att Europa kan stå inför en direkt finanskris.

Ryssland har tillfälligt stängt av gasen från Nord Stream 1. Man påstår att det handlar om ett underhåll. Eller så vill man bara ge igen.

Detta har fått gaspriserna att öka med ytterligare 30 procent, vilken i sin tur påverkar elpriset, eftersom den europeiska elmarknaden är kopplad till gaspriset.

Hela basindustrin i Europa och Sverige hotas.

”Riksdag och regering måste samla sig och omedelbart fatta beslut kring de skenande elpriserna och den dysfunktionella elmarknaden… Massa- och pappersindustrin är en betydande del av den svenska basindustrin. En industri som nu hotas av utslagning”, skrev Svenska Pappersindustriarbetareförbundet i fredags.

Även tidigare finansminister Anders Borg varnar för att industrin kan sänkas, vilket skulle få allvarliga konsekvenser för hela världsekonomin.

Enligt Borg hänger allt på vad Rysslands president Vladimir Putin säger framöver. Blir det ett långvarigt gasstopp hamnar Europa i en ”utomordentligt besvärlig situation”. Med andra ord är Europa beroende av vad Ryssland gör. Man löser inte problemet på egen hand.

– Den andra risken är naturligtvis att vi får en akut energibrist i Tyskland. Deras centralbank har talat om att kanske 65-85 procent av den energikrävande industrin kan behöva stängas över vintern, säger Anders Borg i SVT Morgonstudion.

Detta skulle leda till en ”industrikris av historiska dimensioner”, påpekar han.

– Det håller jag med om. Putin sätter agendan. Vi sitter i hans knä. Men det är också viktigt att följa hur Europas politiker agerar. Risken är ju att man under press blir nationalistisk och börjar tänka på sina egna företag och sin egen befolkning, säger Nordeas chefsekonom Annika Winsth i SVT och hävdar att Europa i stället behöver samarbeta i frågan.

Tyskland är ett av de länder som gått längst i den så kallade ”gröna omställningen”, varför det också drabbats värst av de anti-ryska energisanktionerna.

– Skulle priserna ligga kvar på de här nivåerna är stora delar av basindustrin konkurshotad, sade Handelsbankens råvaruanalytiker Christian Kopfer i Di förra veckan.

”Stora delar av basindustrin i Europa och Sverige riskerar att slås ut av de stigande energipriserna”, skriver Expressen om Di-intervjun.

Ungerns premiärminister Viktor Orbán föreslog redan i april flera åtgärder som EU kunde vidta för att hindra skenande energipriser, däribland att frigöra elpriset från gaspriset. Men under tiden har EU eldat på kriget i Ukraina, och låtit elpriserna på hemmaplan rusa. Nyligen klargjorde Tysklands utrikesminister Annalena Baerbock att konflikten i Ukraina kan pågå i flera år och att man kommer stödja landet ekonomiskt och militärt ”så länge det är nödvändigt. Punkt!”

Swebbtvs analytiker Stig Berglund förutsåg denna utveckling redan för ett halvår sedan.

– Tyskland står verkligen inför ett abrupt uppvaknande. Hur i herrans namn ska de klara sin industri? Och det här struntpratet om flytande naturgas. De har ju inga möjligheter att ta emot det? Tyskland och Europa i en vidare industriell mening gynnas inte av detta. Detta är inte början på slutet, utan slutet på början, sade han i mars och påpekade att Europa kommer försvagas.

Redan i februari förklarade Swebbtvs Lars Bern att vissa västmakter strävat efter krig i Ukraina, bland annat för att sabotera Tysklands framgångsrika energihandel med Ryssland.

Man har velat försvaga Tyskland, vilket är precis vad som hänt.

– USA, Storbritannien och Nato har jobbat frenetiskt för att gå igång det här kriget. De vill till varje pris hindra ett närmande mellan Tyskland och Ryssland, som vår på gång med Nordstream 2. Amerikanerna har hela tiden fasat för detta samarbete. Tyskland har mycket mer att vinna på ett närmande till Ryssland än att vara helt beroende av USA. Vinnaren i detta är alltså USA. De har velat ha kriget, sade Lars Bern samma dag som kriget i Ukraina bröt ut.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program