Sveriges eftergifter mot Turkiet är en storseger för Erdogan men en skam för Sverige. Det är också ett svek mot kurderna, menar förra S-ministern Pierre Schori i Expressen.
Vad är det egentligen som ligger bakom S-regeringens kovändning i Nato-frågan?
Det är en bra fråga.
Nato-motståndet var tidigare en självklarhet inom Socialdemokraterna. Det var en principsak.
Nu har man inte bara ansökt om medlemskap i den amerikanska krigsalliansen, utan lagt sig platt för Turkiet för att få komma med. Sverige går bland annat med på utlämningar av kurder.
Inom Socialdemokraterna är flera namnkunniga partiveteraner kritiska. Mycket kritiska.
En av dem är den förre biståndsministern Pierre Schori. Enligt Schori innehåller avtalet mellan Turkiet och Sverige en kontrollmekanism som ska göra att avtalet fullföljs.
Avtalet innebär bland annat, förklarar Pierre Schori för Expressen, att Säpo ska samverka med Turkiets underrättelsetjänst MIT, samma utländska underrättelsetjänst som enligt honom planterade det så kallade PKK-spåret efter mordet på Olof Palme.
– Avtalet med Turkiet är storslam för Erdogan, en skam för Sverige och ett svek mot kurdiska frihetskämpar. Det är en chock för många socialdemokrater, det skulle aldrig ha accepterats om det hade varit känt i de så kallade rådslag partiet genomförde, säger han till Expressen.
Enligt Pierre Schori är avtalet uppenbarligen skrivet av Turkiet och ger den turkiska regimen en hållhake på Sverige. Men det kommer inte sluta med detta, tror han. Turkarna är ”skickliga förhandlare”, påpekar Schori, och kommer fortsätta pressa Sverige.
Pierre Schori tycker att regeringen har försatt Sverige i en ”obehaglig” situation. Och ett medlemskap i Nato leder inte alls till någon gemensam säkerhet, menar han, utan till en gemensam osäkerhet. Med ett Nato-medlemskap ger Sverige också upp sin egen utrikespolitiska handlingsfrihet samt kampen mot kärnvapen, hävdar ex-ministern. Samtidigt tycker han att agerandet är osolidariskt mot kurderna, som kan kallar för ett folk utan land.
Även den förra utrikesministern Lena Hjelm-Wallén (S) tycker att processen varit obehaglig. Men enligt henne fanns det egentligen inget val för Sverige, eftersom Finland bestämt sig för att gå med i Nato. Hon gillar inte förhandlingen med Turkiet, men påpekar att det i avtalet mellan Sverige och Turkiet står att svensk lag ska gälla. Hon hoppas nu att de nordiska länderna, som alla kommer vara medlemmar i Nato, tillsammans kan påverka alliansen.
Swebbtvs analytiker Stig Berglund ser avtalet med Sverige som en seger för Turkiet.
– En stor vinst för Ankara är att man fått upp sina terrorproblem på Natos agenda. Nu har Erdogan pressat fram en del eftergifter som är värdefulla. Dels säkerhetsmässigt för Turkiet, dels inför presidentvalet i Turkiet 2023. Vi får se vad han mer kan pressa fram, säger Stig Berglund till Swebbtv Nyheter.