Socialdemokraterna i korseld på sociala medier efter Hamas attack

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil från Socialdemokraternas Youtube och inklipp från Twitter

Socialdemokraterna har hamnat i korseld på sociala medier efter Hamas plötsliga offensiv mot Israel. Särskilt uppmärksammas att de fortfarande låter den Hamas-affilierade riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) vara kvar i partiet.

El-Haj och Socialdemokaterna får bland annat kritik av terrorexperten Magnus Ranstorp. Han menar i ett meddelande på X (tidigare Twitter reds.anm.) att El-Haj, i sin roll som suppleant i utrikesutskottet och OSSE-delegationen, rimligen borde fördömt Hamas omfattande attack som involverar direkta attacker mot civila mål.

– Inte ett knyst av den palestinska representanten i Sverige eller socialdemokrat Jamal El-Haj! Det minsta man kan begära är att de går ut och fördömer starkt vad som sker i Israel! Det är oacceptabelt att Jamal El-Haj inte uttalar något offentligt fördömande som suppleant i utrikesutskottet och OSSE-delegationen, menade Ranstorp i sitt utspel på X.

El-Haj fick omfattande kritik efter att han deltog på en konferens i Malmö tidigare i år som arrangerades av Hamas-kopplade individer. Hamas är en palestinsk terrororganisation. Socialdemokraternas partiledare Magdalena Andersson (S) menade trots detta i en intervju med SVT i samband med att det uppmärksammades att det var en självklarhet att han skulle få vara kvar i partiet.

Andersson får omfattande kritik från Liberalernas partisekreterare Gulan Avci (L) på X i spåren av Hamas attack mot Israel, detta på grund av att partiet fortsatt låter El-Haj företräda Socialdemokraterna i riksdagen.

– Jag kräver ingen ursäkt av Magdalena Andersson för att hon i våras hotade polisanmäla mig när jag påtalade att hennes riksdagsledamot Jamal El-Haj deltog på konferens med koppling till Hamas. Men idag bör hon ställa sig frågan om El Haj är lämplig företrädare av Sveriges riksdag, skriver Avci.

Även Anderssons agerande i och med Hamas attack mot Israel har uppmärksammats. Dels får hon kritik för att det tog så lång tid att fördöma Hamas attack. Sedan är det många som uppmärksammat Anderssons Instagram-inlägg i frågan och de kommentarer som följer där, kommentarerna där är övervägande kritisk mot Israel trots att det är Israel som utsatts för attacker. Många menar att det påvisar vilken typ av väljarbas som Socialdemokraterna har.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program