Stora politiska framgångar för tyska nationalistpartiet AfD

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: Faksimil AfD:s Youtube-kanal

Det nationalistiska partiet Alternativ für Deutschland (AfD) har rönt stora framgångar i de tyska lokalvalen i Hessen och Bayern. Den regerande koalitionen med socialdemokrater, liberaler och miljöpartister backar kraftigt och särskilt i Hessen.

Lokalvalen i Hessen och Bayern har kommit att handla om mer än bara regionvalen i sig, detta då det också är en indikator på huruvida den starka trenden för AfD i opinionen på riksnivå också visar sig i faktiska val.

I Hessen ser AfD ut att bli näst största parti enligt de siffror som kommit från rösträkningen vid 19:32, enligt Tagenschau. Partiet hade då 16,9 procent av rösterna, vilket är en ökning med 3,8 procent jämfört med förra valet. Sozialdemokratische Partei Deutschlands (SPD), vilket är det tyska socialdemokratiska partiet, hade vid samma tid 15,5 procent av rösterna.

I Hessen är det katastrofsiffror för den tyska regeringskoalitionen som består av det socialdemokratiska partiet SPD, det miljöpartistiska partiet B90/DG och det liberala partiet FPD. Partierna tappar tillsammans 11,7 procent. Där SPD och B90/DG tappar mest, 4,3 respektive 4,9 procent. Även vänster partiet Die Linke (DL) tappar 3,1 procent och hamnar därmed utanför delstatsparlamentet. Detta enligt siffrorna från rösträkningen klockan 19:32, enligt Tagenschau.

I Bayern ledde AfD knappt över B90/DG, med 15,5 procent mot 14,5 procent i kampen om att bli näst största parti. Här har AfD ökat rejält med 5,3 procent jämfört med förra valet och B90/DG har tappat 2,2 procent av väljarstödet.

I den allmänna opinionen på riksplanet är AfD idag näst största parti på 21 procent enligt Politicos Polls of Polls. Förbundskanslerns parti SPD samlar bara 17 procent. I Tyskland är det däremot vanligt med alla möjliga tänkbara koalitioner och AfD ses fortfarande som politisk paria av ett samlat politiskt korrekt etablissemang.

En av AfD:s två partiledare, Alice Weidel, menar däremot på X (tidigare Twitter reds. anm.), att de så kallade trafikljuskoalitionerna i och med valresultaten inte kan fortgår. Med trafikljuskoalitioner menar hon de olika koalitioner som till och med kan ha socialdemokratiska SPD och det kristdemokratiska CDU/CSU i samma koalition.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program