Läkare: Smittökningen är en ”illusion” skapad av Folkhälsomyndigheten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Andelen positiva covidtester i Sverige ligger ganska stabilt och ökningen som skett de senaste veckorna beror på kraftigt ökad testning. Den ”fjärde vågen” i Sverige är därför en illusion, enligt läkaren Sebastian Rushworth.

Regeringen planerar snart införa covidpass även på bland annat gym och restauranger.

Detta om smittsökningen av covid-19 blir tillräckligt hög.

Men ökningen av covidfall som skett på sistone är konstruerad i den mening att andelen smittade inte ökat, utan rentav minskat. Men sedan den 22 novemver uppmanas även fullvaccinerade att testa sig igen vid symtom, en rekommendation som togs bort tre veckor innan.

Smittökningen stämmer inte överens med en motsvarande belastning på vården.

Det säger läkaren Sebastian Rushworth i ett inlägg på Twitter.

”Andelen positiva covidtester i Sverige förra veckan var 5,3 procent, vilket är i linje med vad det varit de senaste veckorna. Den så kallade ’fjärde vågen’ är en illusion skapad genom en massiv ökning av tester de senaste veckorna, vilket beror på att Folkhälsomyndigheten sagt till de vaccinerade att de måste börja testa sig igen, från att tidigare ha sagt att de inte ska bry sig”, skriver han och fortsätter:

”Vad detta betyder är att massor av människor som inte är tillräckligt sjuka för att åka till sjukhus har börjat testa sig igen. På sjukhus har vi testat alla som är inlagda hela tiden oavsett vaccinationsstatus, varför den nya ökningen av fall inte korrelerar med en motsvarande ökning av sjukhusinläggningar.”

Andelen positiva test har rentav sjunkit. Vecka 45 provtogs 100.825 personer, varav 5,9 procent var positiva. Vecka 44 provtogs 86.743 personer, vara 6,0 procent var positiva. I senaste veckorapporten, vecka 47, provtogs 226.289 personer, varav 5,4 procent var positiva.

I sin senaste veckorapport påpekar Folkhälsomyndigheten:

”Samtidigt minskade andelen av proverna som var positiva för covid-19 till 5,4 procent, vilket är något lägre än de tre senaste veckorna.”

Eftersom många fler testas, ökar antalet smittade, men inte andelen. I början av året var andelen smittade dock nästan 20 procent (se diagram överst).

Men inte nog med det.

När SR Ekot tidigare i år frågade 62 av de sjukhus i landet som bedriver intensivvård om de någon gång under covidpandemin behövt göra en hårdare prioritering än vad det brukar göra under ett ”normaltillstånd” uppgav nästan alla, 47 av de 52 som svarade, att detta inte hade behövts.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program