Skyttegravskriget i Ukraina fortgår – ingen fred i sikte

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements ©

Kriget i Ukraina har under en månads tid haft karaktären av ett skyttegravskrig. Efter den ryska Severodonetsk-offensiven som flyttade frontlinjen framåt en del i Donbass-området och som bland annat Military Lab följde, så har inte mycket hänt i termer av erövrad terräng. Trots att synbara militära framgångar uteblir för endera sida, skönjs inga tecken om förestående seriösa fredsförhandlingar.

Den amerikanska ekonomen Paul Craig Roberts menar i ett inlägg på sin blogg att den ryska armén medvetet bedriver en krigföring för att bokstavligen mala ner den ukrainska armén för att uppnå seger. Han menar att anfallet mot Kiev bara var en så kallade diversion, alltså ett skenanfall, för att Ryssland skulle kunna genomföra sin riktiga offensiv i Donbass.

Han tar fasta på att den ryska presidenten Vladimir Putin sade i sitt inledande tal under konflikten att en av målen var att demilitarisera Ukraina. Han menar att den ryska armén gjort detta framgångsrikt, mot en ukrainsk armé som var en av de mest välbeväpnade vid utbrottet för kriget.

Den ukrainska ledningen erkände att den ryska armén, och särskilt dess omfattande artilleriinsatser under sommarens strider, började leverera allt hårdare slag mot den ukrainska armén. Upp till 1.000 ukrainska soldater ska ha stupat eller skadats i Donbass när striderna ökade i intensitet på Donbassfronten. Något bland annat Axios skrivit om.

Det finns andra som pekar på motsatsen, bland annat ISW (Institute for the study of war), det vill säga att den ryska offensiven mot Kiev var det ryska huvudanfallet. Först genom ett kuppartat anfall, därav den omfattande luftlandsättningsoperationen runt flygplatsen Hostomel, ett avgörande slag där ukrainska förband lyckades slå tillbaka ryska styrkor runt flygplatsen under krigets första kritiska dygn. När det kuppartade anfallet inte lyckades försökte sig sedan den ryska krigsmakten på att inringa den ukrainska huvudstaden. När detta misslyckades retirerade den ryska armén.

En film på ryska truppers tillbakadragande släpptes och som The Sun bland annat lagt upp på Youtube, där en rysk pluton lämnade bakom sig två av sina kamrater under en tillbakaryckning från frontavsnittet vid Sumy. Bilder på rysk utrustning som övergetts vid en flodövergång vid Ivankiv spreds också och skrevs om på bland annat Laitimes. Utrustningen antas ha övergivits då de ryska soldaterna tvingats att simma över utan sin skyddsutrustning, på grund av en reträtt som åtminstone på denna del av frontavsnittet vid Kiev verkar ha varit illa organiserad.

Enligt Oryx, en sida som enbart rapporterar om förluster som kan verifieras med film eller bild, så har de ryska förlusterna varit omfattande. I alla fall i termer av stridsvagnar, stridsfordon och annan vital utrustning. Även de ukrainska förlusterna har varit stora, men inte jämförelsevis lika omfattande.

Efter den ryska offensiven mot Severodonetsk och dess efterdyningar som bland annat Military Lab och andra följt noga, har frontlinjen i Donbass och övriga Ukraina inte rört sig mycket. En sammanställning av frontrörelserna den senaste månaden, som Nathan Ruser på ASPI har gjort, visar att vare sig den ryska eller ukrainska sidan har lyckats åstadkomma något nämnvärt i termer av lyckade offensiver under denna tidsperiod.

Om detta beror på att båda sidors förband är i behov av omfattande återhämtning för att lyckas återuppta någon form av offensiv, eller om de båda sidorna saknar tillräckligt med slagkraftiga förband med offensiv förmåga för att kunna genomföra någon form av offensiv i närtid, är däremot höljt i dunkel.

Trots att kriget gått in i en fas där inga synbara militära framgångar kan skönjas, har hittills inga rapporter kommit om att det tagits initiativ till seriösa fredsförhandlingar från någon sida.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program