Finsk-svenska försvarssamarbetet fördjupas ytterligare

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Joel Thungren / Försvarsmakten / Combat Camera ©

Intensiva möten kommer hållas mellan svenska och finska politiska företrädare. Enligt uppgifter till Aftonbladet kommer det svensk-finska försvarssamarbetet att fördjupas ytterligare.

Sverige och Finland har ett mycket långtgående försvarssamarbete där planering bortom fredstida förhållanden finns på plats. Det innebär att samarbetet innefattar gemensam krigsplanering till havs, i luften och på marken. Svenska och finska förband övar regelbundet med varandra, det har tidigare spekulerats i att svenska soldater ska utbildas i Finland och tvärtom. Detta för att ytterligare understryka att länderna har för avsikt att försvara varandra i tider av ofred.

Sverige och Finland har enligt många experter något som är att betrakta som en militär försvarsallians, medan andra menar att det krävs en formell deklaration att länderna åtar sig att försvara varandra om det ena landet blir utsatt för krigshandlingar. Sverigedemokraterna driver fortfarande linjen om att Sverige och Finland ska ingå ett formaliserat försvarsförbund, vilket även Alternativ för Sverige vill. Detta skulle innebära att det stadgas i avtal att ett angrepp på ett land automatiskt är att räkna som ett angrepp på båda. Det finns idag inget sådant formellt avtal, men eftersom de båda ländernas försvarsförmåga binds allt närmare varandra finns tecken på att politikerna vill gå i den riktningen.

Vad de kommande toppmötena kommer att avhandla är tills vidare inte känt. Eftersom samarbetet redan är väldigt långtgående utan att det finns en formell skrivning om att det är ett försvarsförbund, kan detta vara en anledning med toppmötena. Det faktum att Sveriges konung ska delta i ett av toppmötena gör att hela den finska och svenska eliten har träffats i olika möten på kort tid. Om detta kan innebära att ett större politiskt beslut är på gång är inte omöjligt, då konungen brukar informeras om större beslut av denna karaktär ska fattas.

Samarbetet kan även fördjupas på olika symboliska vis, utan att ett formellt försvarsförbund skrivs under. Detta för att ytterligare signalera enighet mot omvärlden och särskilt Ryssland.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program