Senatorn tror ännu på ukrainsk framgång – blir ett ”ekonomiskt kraftpaket”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

© Foto: U.S. Senate Photo Office, Brett Flashnick (public domain)

Ukraina kommer resa sig och bli ett ”ekonomiskt kraftpaket”. Det hävdar den amerikanska senatorn Lindsey Graham efter ett möte med Ukrainas president Volodomyr Zelensky. Men i sociala medier är många kritiska till hans påståenden.

Den republikanske senatorn Lindsey Graham fortsätter elda på proxykriget i Ukraina, som han länge varit drivande i.

Enligt Graham är det inte alls kört för Ukraina, utan landet kommer resa sig.

”När Ukraina väl kommer på fötter igen kommer man vara ett ekonomiskt kraftpaket på grund av sina tillgångar till massförekomster av kritiska mineraler, olja och gas”, skriver han på X.

Enligt Washington Post är Ukraina ett av Europas mest mineralrika länder med naturresurser värda biljontals dollar – men mycket av resurserna är koncentrerade i öster, som Ryssland tagit.

Den amerikanska kongressen har fortfarande inte godkänt mer ”bistånd” till Ukraina. Den troliga vägen framåt, menar Graham, är att Ukraina i stället kommer få räntefria lån.

Samtidigt uppmanar han Bidenadministrationen att ”skicka artilleri med längre räckvidd, påskynda F-16-utbildning för ukrainarna och utse Ryssland till en statlig sponsor av terrorism enligt amerikansk lag”.

”Det är tydligt att ukrainare uppskattar USA:s stöd. Jag vet att amerikaner vill hjälpa våra vänner och allierade, men jag tror också att vi måste överväga vår ekonomiska situation när vi hjälper andra”, fortsätter Lindsey Graham på X.

”Er kamp är vår kamp”

Lindsey Graham är känd för sin fanatiska illvilja mot Ryssland. Vid årsskiftet 2016-2017 hetsade han ukrainska soldater mot Ryssland under den militära konflikten i östra Ukraina, som egentligen pågått i tio år. Detta under ett besök i landet, tillsammans med den republikanske senatorn John McCain och Ukrainas dåvarande president Petro Poroshenko.

– Er kamp är vår kamp. 2017 kommer bli året för anfall. Vi kommer åka tillbaka till Washington och driva fallet mot Ryssland. Nog med rysk aggression. Det är dags för dem att betala ett högre pris. Vår kamp är inte mot det ryska folket utan mot Putin. Vårt löfte till er är att ta er sak till Washington, informera amerikanska folket om er tapperhet och föra talan mot Putin inför världen, sade Lindsey Graham till de ukrainska trupperna.

– Jag tror att ni kommer att vinna. Jag är övertygad om att ni kommer vinna, och vi kommer göra allt vi kan för att förse er med det ni behöver för att vinna. Vi har varit framgångsrika inte på grund av utrustning utan på grund av ert mod. Så jag tackar er, och världen tittar på. Världen tittar på för att vi kan inte tillåta Vladimir Putin segra här, för om han lyckas här kommer han att lyckas i andra länder, fortsatte John McCain.

”John McCain och Lindsey Graham har uppmanat ukrainska soldater att bryta Minskavtalet om vapenvila”, rapporterade The Nation 2017 efter händelsen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program