Ryssland kan slå ut Sverige med hypersoniska missiler

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

En svensk och finländsk Nato-ansökan är en ”eskalering utan like” och skulle kunna leda till ett ryskt anfall med hypersoniska missiler mot militära installationer i Sverige och Finland. Det säger Swebbtvs politiska kommentator Lars Bern i ett nytt program. Ett eventuellt Nato-medlemskap för Ukraina var ju anledningen till att Ryssland anföll det landet. Det är alltså inte otänkbart att Ryssland skulle agera även mot oss, enligt Bern.
– Sverige och Finland leker med elden, säger han.

Vi lever i farliga tider. Den slutsatsen drar Lars Bern i ett nytt Swebbtv-program.

Det mesta pekar nämligen på att både Finland och Sverige kommer gå med i krigsalliansen Nato.

Detta skulle kunna leda till ett snabbt ryskt anfall. Sverige har visserligen en relativt stark försvarsmakt, men Ryssland har vapen som Sverige inte kan försvara sig mot. Det handlar om hypersoniska missiler, som har en hastighet på upp till tio gånger ljudets hastighet.

Sådana missiler påstås Ryssland ha använt i kriget i Ukraina (se film längst ned i artikeln).

Med dessa skulle ryssarna kunna slå ut militära installationer, däribland vårt flygvapen.

– Orsaken till det ryska anfallet i Ukraina berodde ju på att det flaggades om att Ukraina skulle gå med i Nato. Ryssarna har opponerat sig mot Natos utvidgning under flera decennier. Man ser det som en direkt fientlig åtgärd från västvärldens sida. Om Sverige och Finland ansöker om att gå med i Nato är det självklart en eskalering utan like. Ryssland skulle få en enormt lång gränslinje mot Nato. Man leker alltså med elden. Har ryssarna anfallit Ukraina så kan de även vidta militära åtgärder mot Finland och Sverige, säger Lars Bern.

Ryssland skulle knappast vara intresserade av att ockupera oss, bedömer han, men däremot kunna agera genom att slå ut våra militära resurser.

– Det skulle de kunna göra väldigt lätt. De har vapen som vi inte kan försvara oss emot, hypersoniska missiler som använts i Ukraina. De är oerhört effektiva. Det finns inget luftförsvar som tar ner dem. De går så fort att våra luftvärnssystem är verkningslösa. Vi köpte ju det amerikanska omoderna Patriot-systemet, som inte har en chans. Det är värdelöst, men vi är ju ett amerikanskt lydrike, och vi fick order om att köpa det.

Lars Bern citerar den förre S-ministern och FN-ambassadören Pierre Schori, som i en artikel på DN Debatt i mars skrev: ”Att föra in Sverige under Natos ’kärnvapenparaply’ vore som att ta på sig en global självmordsväst”.

– Kan de starta ett krig mot Ukraina kan de motivera ett angrepp mot militära anläggningar i Sverige. De kommer börja med att slå ut vårt flygvapen. Vi har inte heller några möjligheter att slå tillbaka mot platserna som missilerna avfyras ifrån. De skulle även slå ut våra radarstationer och flottenheter, säger Bern och påpekar:

– Sluta utvidga Nato. Utvidgningen av Nato är orsaken till att Ryssland har anfallit Ukraina, alltså ett land som är allierat med västvärlden. Jag tycker det är fullständigt vansinnigt. Det som Putin gjort är så farligt att man inte vågar tänka på det, säger Lars Bern och menar att Rysslands spärrar för att även straffa Sverige militärt ”nog inte är särskilt stora”.

Vad skulle Sverige kunna sätta emot?

– Vi kan inte attackera Ryssland. Vi har inget att attackera med, säger Bern och förklarar att sanktionerna mot Ryssland inte fungerar.

– Några sanktioner kan vi inte sätta in. Vi har inga möjligheter att försvara oss mot ett anfall.

Enligt Lars Bern finns det en ”uppenbar risk” att Ryssland gör något redan när Finland och Sverige skickar in medlemsansökan till Nato, om länderna nu gör det. Och någon direkt hjälp från Nato är inte säker. Inte minst för att medlemsansökan tar ett tag.

– Ukraina sa att man skulle gå med i Nato, men fick inget skydd, säger han.

Att försöka destabilisera Rysslands regering genom att utvidga Nato kommer i vilket fall som helst inte fungera, fortsätter Lars Bern. Rysslands president Vladimir Putin har ett mycket starkt stöd bland sin befolkning, ännu starkare än innan anfallet mot Ukraina.

– Nato vill till varje pris skjuta fram sina positioner. Man tror att man på det sättet skulle kunna destabilisera den ryska regimen. Men det finns inga som helst tecken på att den strategin är framgångsrik. Opinionen i Ryssland har cementerats bakom Putin. Han har fått ett kraftigt ökat stöd i folkopinionen sedan kriget startade. Enligt de senaste mätningarna har han stöd av 83 procent. Tron att pressen från Nato kommer störta Putin är önsketänkande.

– Sverige och Finland leker med i elden – i allra högsta grad, säger Lars Bern som upprepade gånger fördömt Rysslands angrepp mot Ukraina och kallat det för ”vansinnigt”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program