Ryssland: Brittiska flottan bakom Nord Stream-attacken

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Danska försvaret

Det var specialenheter från Storbritanniens flotta som sprängde sönder Nord Stream i slutet september, uppger det ryska försvarsministeriet till journalister på lördagen, enligt Tass. Det är första gången som Ryssland uttryckligen pekar ut en specifik statsmakt för attacken mot gasledningarna. Samtidigt anklagar man britterna för ett nytt terrordåd mot ryska fartyg som arbetade med att säkra spannmålskorridoren från Svarta havet.

Ryssland har tidigare anklagat ”anglosaxare” för sabotaget mot Nord Stream 1 och 2.

Nu säger man rakt ut att det var specialstyrkor från Storbritanniens flotta som gjorde det.

Samtidigt anklagar man Ukraina och ”specialister” från brittiska kungliga flottan för en annan terroristattack natten mot lördag, riktad mot ryska marinens Svartahavsflotta samt civila fartyg.

Förberedelserna för detta senare dåd ska ha skett i den ukrainska staden Ochakov.

– Svartahavsflottans fartyg, som var målet för terrorattacken, arbetar med att säkerställa säkerheten i spannmålskorridoren inom det internationella initiativet att exportera jordbruksprodukter från ukrainska hamnar, säger ryska försvarsministeriet.

Samma brittiska specialenhet som deltog i genomförandet av nattens attack var även delaktig i Nord Stream-attacken, som raserade Europas energiinfrastruktur, hävdar Ryssland.

– Enligt tillgänglig information deltog representanter för denna enhet i den brittiska flottan i att planera, stödja och utföra terrordådet i Östersjön den 26 september för att förstöra gasledningarna Nord Stream och Nord Stream 2, säger man.

Därmed anklagar Ryssland ”direkt en ledande NATO-medlem för att sabotera kritisk rysk infrastruktur”, påpekar Reuters.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program