Rekordmånga arbetsskador – på grund av vaccinbiverkningar

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Antalet biverkningar från de skulle kallade vaccinen mot covid-19 är så höga att de till och med syns bland arbetsolyckor. Det handlar om en ”kraftig ökning”, uppger Arbetsmiljöverket i ett pressmeddelande. Tidigare var detta en försumbar typ av skada, men inte nu längre. Antalet vaccinrelaterade anmälningar ökar extremt kraftigt.

Under förra året anmäldes runt 39.000 arbetsolyckor med sjukfrånvaro under minst en dag bland arbetstagare och egenföretagare i Sverige.

Det är en ökning med cirka 7.400, eller 23 procent, jämfört med året innan. Ökningen syns främst bland kvinnor.

”Den stora ökningen bland kvinnor kan till stor del förklaras av att det under 2021 anmäldes ett stort antal arbetsolyckor som orsakats av upplevda biverkningar av vaccination mot covid-19”, skriver Arbetsmiljöverket.

Enligt myndigheten är detta en helt ny typ av anmälningar som innan den så kallade pandemin var försumbar. Men nu har siffran ökat markant.

Antalet anmälningar relaterade till ”vaccin” har ökat från knappt 300 till närmare 3.400.

Detta har gjort att antalet anmälda arbetsolyckor med sjukfrånvaro bland kvinnor var ”rekordhögt” under 2021, klargör Arbetsmiljöverket.

Anmälda arbetssjukdomar gäller till stor del branscher som vård, omsorg och sociala tjänster.

– Det är oroväckande att kvinnor inom vård och omsorg står för stor del av ökningen av arbetsskadeanmälningar både när det gäller arbetsolyckor och arbetssjukdomar. Pandemin har förvärrat ett redan mycket tufft utgångsläge för de som jobbar i vården. Arbetsgivare och myndigheter behöver göra mer genomgripande åtgärder för att bryta det mönstret, säger Erna Zelmin, generaldirektör för Arbetsmiljöverket, i ett uttalande.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program