9 av 10 har inte tagit nya covidsprutan – ”Anmärkningsvärt”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De nya påfyllnadsdoserna mot covid-19 ger bara ett begränsat skydd, visar en ny studie, och endast 1 av 10 har tagit de nya sprutorna, rapporterar CNN. Vita huset uppmanar dock ändå människor att fortsätta ta både covidsprutan och influensasprutan. Det var därför Gud gav människor två armar, enligt Bidenadministrationen.

I USA fortsätter myndigheterna pracka på befolkningen det så kallade covidvaccinet.

– Vi vet att det är säkert. Vi vet att det är effektivt. Så mitt budskap och mitt sista budskap – detta kan vara det sista budskapet som jag ger er från den här podiet – är att: Snälla, för din egen säkerhet, för din familjs, ta ditt uppdaterade covid-19-vaccin, sade Vita husets avgående medicinska chefsrådgivare Anthony Fauci på tisdagen.

– Ta din covidspruta. Ta din influensaspruta. Det är därför Gud gett dig två armar. Du kan ta en i varje arm om du vill. Låt oss göra allt vi kan för att skydda det amerikanska folket, sade Ashish Jha, som leder Vita husets covidrespons.

Men ”anmärkningsvärt” få har tagit de ”bivalenta påfyllnadsdoserna”, som ska skydda både mot BA.4/5-varianterna av covid och mot den ursprungliga virusstammen, enligt CNN. Skyddet är sämre än vad det ursprungliga vaccinet gav mot tidigare varianter av coronaviruset.

Endast drygt 11 procent av amerikaner fem år eller äldre har tagit de nya sprutorna sedan de blev tillgängliga i början av september, skriver nyhetskanalen.

En ny studie visar att de uppdaterade sprutorna bara ger ett begränsat skydd mot viruset. De fungerar ungefär som de förra boosterdoserna.

”De skyddar mot symtomatisk infektion i intervallet 40 procent till 60 procent, vilket innebär att även när vaccinskyddet är som mest potent, cirka en månad efter att ha fått sprutan, kan människor fortfarande vara sårbara för genombrottsinfektioner”, skriver CNN.

Enligt CNN är detta ungefär samma effekt som kommer av influensavaccin, som de senaste tio åren varit nere på en så låg effekt som 19 procent.

Det 90-100-procentiga skyddet, som kunde uppnås innan covidvarianten delta, är historia.

Enligt immunologen och mikrobiologen John Moore reducerar påfyllnadsdoserna risken att bli sjuk i covid med cirka 50 procent. Samtidigt tror han inte att skyddet kommer hålla. Skyddet ”kommer inte att vara länge”, säger han och påpekar att det kommer minska, inte minst när de mer resistenta virusvarianterna börjar sprida sig.

Booster-doserna ger ett ”kort, blygsamt skydd”, skriver CNN.

– Det här skyddet är inte 100 procent, men det är något, säger CDC-epidemiologen Ruth Link-Gelles till nyhetskanalen.

Missa inte den nya vaccindokumentären ”Died Suddenly”, som du kan se HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program