Regeringen fortsätter utveckla vaccinpass: ”För framtida behov”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Pixabay (montage Swebbtv)

Regeringen meddelar nu att man fortsätter utvecklingen av en digital infrastruktur för covidbevis. Systemet ska kunna användas under framtida ”pandemier” och ”kriser”, förklarar man. Myndigheten för digital förvaltning (Digg) ska projektleda utvecklingen.

Det är ett pressmeddelande på regeringens hemsida som avslöjar att utvecklingen av digitala vaccinbevis i Sverige ska fortsätta.

Uppdraget, som ligger hos Myndigheten för digital förvaltning, går ut på att ”vidareutveckla covidbeviset för framtida händelser”.

– Covidbevisen har underlättat för människor att resa i Europa och delta i evenemang i Sverige under pandemin. Myndigheterna har på kort tid genomfört ett lyckat utvecklingsarbete. Nu får Digg i uppdrag utveckla covidbeviset ytterligare för att fungera även i andra situationer vid eventuella framtida pandemier eller i situationer där det krävs digitala vaccinationskort, säger energi- och digitaliseringsminister Khashayar Farmanbar (S) i ett uttalande.

Regeringen förklarar vidare:

”Lösningen ska kunna återanvändas för kommande behov av till exempel vaccinations- eller testbevis eller digitala vaccinationskort. Myndigheten för digital förvaltning ska också skapa lösningar för de personer som i dag inte kan få covidbevis digitalt. Det kan handla om att tekniskt koppla till digitala ombudstjänster, att skapa applikationer som samlar information och tjänster på ett enkelt och tillgängligt sätt eller andra tekniska och processmässiga anpassningar för att identifiera sig, få tillgång till relevanta tjänster och nås av viktig information.”

Samtidigt ska förvaltningsansvaret för covidbevisen överföras till E-hälsomyndigheten och vaccinpassen ska utvecklas i linje med EU:s digitala covidintyg, klargör regeringen.

Det var i slutet av förra året som Sverige införde vaccinpass. Men passen förlorade snabbt sin praktiska funktion, eftersom ”vaccinerade” också spred covid-19. En förutsättning för vaccinationsbevisen var den så kallade pandemilagen, som nu väntas slopas den sista mars. Att regeringen vill fortsätta kunna använda vaccinpass i framtiden kan tyda på att det finns planerade permanenta lagändringar som gör detta möjligt.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program