Regeringen fortsätter med vaccinpass: ”Ta de doser du erbjuds”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

E-hälsomyndigheten har nu fått i uppdrag att fortsätta med covidbevis, skriver man i ett pressmeddelande. Samtidigt uppmanas svenskarna ta ännu fler vaccindoser för att kunna resa i sommar. ”Ta de doser du erbjuds”, manar E-hälsomyndigheten.

Sedan förra sommaren har så många som 15 miljoner covidbevis utfärdats i Sverige, meddelar eHälsomyndihgheten på sin hemsida idag.

Av Sveriges drygt 10 miljoner invånare har 6,2 miljoner hämtat ut ett bevis.

Regeringen har nu gett E-hälsomyndigheten i uppdrag att fortsätta med covidbevis in i 2023.

Myndigheten ska fortsätta förvalta det svenska systemet ”Covidbevis” och utfärda de olika typerna av bevis fram till slutet av juni nästa år.

Enligt uppdraget ska myndigheten fortsätta medverka i det ”europeiska samarbetet” kring covid och bejaka ett samordnat förhållningssätt till EU:s digital covidbevis.

”Om du har planer på att resa utomlands i sommar är det viktigt att du först tar reda på vad som gäller i landet du ska åka till och i länderna som du passerar längs vägen. Reglerna skiljer sig åt på olika resmål. Om du bara har tagit två doser vaccin mot covid-19 kan det vara dags att boka tid för en påfyllnadsdos för att slippa krångel när du reser utomlands”, skriver myndigheten.

Varje gång man injicerar sig med ytterligare en dos måste man hämta ut ett nytt vaccinationsbevis, för att ha ett aktuellt sådant. De uppdateras inte automatiskt, påpekas det.

Enligt E-hälsomyndigheten bör svensken ”ta de doser du erbjuds”.

Redan i februari i år skröt EU-kommissionen om att unionens digitala covid-certifikat blivit ”global standard” och man redan gett ut 1,2 miljarder certifikat. EU ville då förlänga passens giltighet fram till juni 2023, vilket Sverige alltså ser ut att lyda.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program