Putin: Väst raserar det ekonomiska system man själv byggt upp

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Swebbtv arkiv

Västvärldens politiker är så odugliga att de har lyckats förstöra det finansiella och handelsmässiga system som de själva byggt upp globalt. Det hävdade Rysslands president Vladimir Putin på Eastern Economic Forum på tisdagen. I stället håller ett nytt system på att ta form, ett system som inte är till för västs hänsynslösa ”elit”, utan för hela världen, sade han. Enligt den ryska presidenten har Ryssland tjänat dubbelt så mycket som de 300 miljarder dollar i ryska tillgångar som väst frusit. Att frysa och försöka stjäla ryska tillgångar undergräver bara förtroendet för dem som gjorde det, påpekade han.

Framtiden ser inte så ljus ut för västvärlden, om man ska tro Rysslands president Vladimir Putin.

De anti-ryska sanktionerna, som väst försökt tvinga in hela världen under, har inte fått önskad effekt. Ryssland har bara blivit rikare, medan väst blir fattigare.

Proxykriget i Ukraina, där västmakterna öser in vapen, liknar allt mer ett stort meningslöst blodbad som bara förstör Ukraina och dödar hundratusentals soldater.

Samtligt växer den alternativa ekonomiska samarbetsorganisationen BRICS. Fler och fler länder vänder sig bort från västs system, som de inte längre litar på.

– Vi kan alla mycket väl se de förändringar som den globala ekonomin har upplevt de senaste åren och fortsätter uppleva nu, för att vissa länder, i första hand västerländska, förstör det system för finansiella, handelsmässiga och ekonomiska relationer som de lagt så mycket kraft på att bygga, sade Putin under Eastern Economic Forum.

– Det är mycket viktigt att världen under dessa förhållanden ser det växande utrymmet för faktiskt affärssamarbete mellan stater som inte ger efter för yttre påtryckningar utan driver sina egna nationella intressen, med ett växande antal sådana stater i olika regioner i världen.

Dessa länder prioriterar det som har långsiktiga fördelar för deras egna folk, påpekade han.

Enligt Putin håller en ny värld på att ta form.

– I grund och botten bevittnar vi en ny framväxande modell av relationer och integration – inte utifrån ett västerländskt mönster, som är till för eliten, utan för hela mänskligheten och hela den existerande och växande multipolära världen.

Västmakterna har fryst 300 miljarder dollar av ryska tillgångar. Men detta undergräver bara förtroendet för dem som gjorde det, sade Putin vidare. Ryssland har nämligen redan tjänat dubbelt så mycket som väst fryst, hävdade presidenten, uppger RT.

”Många ekonomer, inklusive i väst, har varnat för att beslagtagandet av ryska tillgångar kommer äventyra investerares förtroende för EU:s banksystem och skada blockets status som ett globalt finanscentrum”, skriver RT.

I augusti uppgick Rysslands guld- och valutareserv till 580,5 miljarder dollar.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program