Strängare straff för våldsbejakande djurrättsaktivister beslutat i riksdagen

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Riksdagen har bestämt att straffen för de djurrättsaktivister som hotar eller utövar våld mot jägare och lantbrukare ska skärpas. Flera fall har uppmärksammats där våldsbejakande djurrättsaktivister ger sig på bönder med våld, bland annat rapporterade Göteborgsposten tidigare i år om en bonde som fick en molotovcocktail kastad mot sin bostad.

Det var en eniga riksdag som menade att straffen ska skärpas, men det konservativa blocket ville gå längre i många avseenden. Sverigedemokraternas rättspolitiska talesperson Tobias Andersson menade till exempel att samröre med våldsbejakande djurrättsaktivistiska grupper ska kriminaliseras.

– Sverigedemokraterna har tidigare förespråkat att deltagande och samröresbrotten gällande terrorism ska åtföljas av deltagande och samröresbrott gällande kriminella organisationer. Det bör tydliggöras att djurrättsaktivister och andra aktivister vilkas metoder för att uppnå sina mål är brottsliga i sig ska omfattas vid en sådan kriminalisering, sade Andersson under debatten.

Regeringen åkte på ett nederlag i frågan om skyddet för de jägare som bedriver skyddsjakt eller eftersök. Detta då jakten är myndighetsbeslutad och därför ska brott mot jägare som bedriver denna typ av jakt ses som allvarligare, liksom våld mot tjänsteman ses som grövre än en vanlig misshandel. I denna fråga var de borgerliga partierna samt Sverigedemokraterna överens och regeringen måste nu återkomma med ytterligare förslag till straffskärpningar i frågan.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program