Prat om Nato-militärbas i Finland – Ryska svaret: ”Kommer inte skydda er”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

"US deploys THAAD to Romania" © Foto: NATO North Atlantic Treaty Organization (CC BY-NC-ND 2.0)

Nato kommer inte skydda Sverige eller Finland. Tvärtom kommer medlemskapet äventyra de invånare som bor i närheten av Natos infrastruktur. Det säger Dumans talman, efter att borgmästaren i en finsk stad nära Rysslands gräns erbjudit sig hysa en Nato-bas.

Idag rapporterar SR Ekot att Lettland kommer bygga en ny ”internationell militärbas” avsedd för de extra Nato-styrkor som ska skickas till landet enligt ett beslut under Nato-toppmötet i Madrid i juni. Samtidigt återinför man värnplikten.

Men även i Finland pratas det om Nato-baser.

Borgmästaren i finska Villmanstrand, som har 70.000 invånare och som ligger 20 km från den ryska gränsen, har enligt Yle sagt att stadens flygplats kan hysa en Nato-militärbas vid behov.

Uppfattningen är att Nato ”skyddar” sina medlemsländer. Sveriges statsminister Magdalena Andersson (S) påstår att Sverige och svenskarna är tryggare som medlemmar i Nato.

Men från ryskt håll säger man att det är precis tvärtom:

”Borgmästaren i Villmanstrand erbjuder sig att placera en Nato-bas i staden. Enligt hans mening kommer detta skapa en känsla av trygghet. Fel. I händelse av utbrott av fientligheter sker attacker i första hand mot fiendens militära infrastruktur. Att placera ut Nato-baser kommer inte skydda varken Finland eller Sverige. Det kommer äventyra invånarna i de städer där den militära infrastrukturen finns”, skriver den ryska Dumans talman Vyacheslav Volodin på Telegram.

– Vi har vid många tillfällen diskuterat att relevanta planer existerar [i försvarsministeriet] och att arbetet pågår för att säkerställa vår säkerhet, säger Kremls talesman Dmitrij Peskov om en eventuell Nato-bas i Finland enligt RT.

Nato påstår sig vara en försvarsallians, men Ryssland ser Nato som en ”fientlig” militär organisation som ”tjänar den amerikanska hegemonin”, skriver RT.

Enligt Rysslands president Vladimir Putin utgör Sveriges och Finlands Nato-medlemskap i sig inte ett direkt hot mot Ryssland. Men om de nordiska länderna placerar Natos militära infrastruktur på sin mark, förändras allt.

– De borde tydligt förstå att de [Sverige och Finland] inte utsattes för några hot innan detta. Nu, om Natos infrastruktur och trupper sätts in, kommer vi vara tvungna att svara och skapa samma hot för de territorier där hoten mot oss skapas. Detta är uppenbart – förstår de inte det? Allt gick bra mellan oss men nu blir det spänningar, sannerligen, sade han i slutet av juni.

Hör Putin förklara skillnaden mellan Ukraina och Sverige och Finland:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program