Kärnfysikprofessor Jan Blomgren är positiv till Moderaternas förslag att satsa 400 miljarder kronor på att bygga ny kärnkraft i Sverige. Det skulle räcka till sju-tio nya reaktorer, säger han till Swebbtv Nyheter. Men det kommer krävas ett regeringsskifte för att bli av. Det finns nämligen bara en sak som hindrar ny kärnkraft i Sverige: politik.
Under onsdagen presenterade Moderaterna en omfattande satsning på ny kärnkraft i Sverige. Partiet vill lägga hela 400 miljarder kronor på att bygga flera nya kärnkraft.
Och detta ska ske i form av statliga kreditgarantier, vilket är en viktig punkt.
Swebbtv Nyheter ringde upp kärnfysikprofessor Jan Blomgren, som senast i helgen deltog i en annan intervju om kärnkraft i Swebbtv.
– Det här öppnar för stora investeringar, om det blir av, säger han till Swebbtv Nyheter idag.
400 miljarder kronor är inte småpotatis. Det skulle räcka långt.
– Det räcker väldigt långt, fortsätter Jan Blomgren. Om man bygger en ny obeprövad reaktor för första gången som man gjorde i Finland kan det bli ganska rejält dyrt. Men om man i stället bygger en beprövad och flera likadana på samma plats kan man få ett styckpris på 60 miljarder kronor. Då skulle det räcka till sju. Jag vet inte detaljerna, men min gissning är att man inte kommer ta hela kostnaden utan man kommer göra någon form av överenskommelse med investerare och säga att staten tar 70 procent och investerarna 30 procent.
– I så fall skulle det räcka till tio fullstora kärnkraftverk.
Om de statliga garantierna säger professorn:
– De tre viktigaste anledningarna till att det inte byggs kärnkraft i Sverige är politik, politik och politik. Det kostar mycket att bygga ett kärnkraftverk men är ganska billigt att köra och håller oerhört länge. Men att gå till banken och låna 60 miljarder för att sedan få allt förstört efter nästa val eller så och inte få kompensation, gör ju att investerare tvekat. Så det man föreslagit är ett slags juridiskt bindande garanti från statens sida, att när du går in och investerar i att bygga ny kärnkraft kommer du bli fullt kompenserad i händelse av att förutsättningarna rycks undan.
– Detta borde ju göra investerare intresserade, men jag tror det beror på hur detta kommer utformas och vem som sitter vid makten. Det här kräver ju ett regeringsskifte för att bli av.
Kan de få en majoritet för ett sådant här beslut med dagens riksdag?
– Inte med dagens riksdag. Det kräver ett annat valresultat.