S ökar kraftigt – får 33,3 procent av rösterna

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Bild: SCB/Riksdagen

Socialdemokraterna rusar i SCB:s senaste partisympatiundersökning. Partiet ökar med 4,2 procentenheter, uppger statistikmyndigheten i ett pressmeddelande. Samtidigt hamnar Sverigedemokraterna under valresultatet från 2018. ”Övriga partier” ökar tydligt.

Det är i SCB:s sista partisympatiundersökning inför valet i september som Socialdemokraterna nu ökar kraftigt.

Partiet får hela 33,3 procent av rösterna.

– Det är en ökning för Socialdemokraterna med 4,2 procentenheter sedan mätningen i november, och en ökning med 5,0 procentenheter jämfört med valresultatet 2018, säger Mikaela Järnbert, statistiker på SCB, i pressmeddelandet.

SCB:s partisympatiundersökning genomförs två gånger per år, i maj och november. I förra mätningen fanns bara en säkerställd förändring. Men den här gången är det tvärtom.

I den senaste mätningen minskar stödet för Moderaterna, Sverigedemokraterna, Vänsterpartiet, Centerpartiet och Miljöpartiet, och förändringarna är statistiskt säkerställda för samtliga riksdagspartier utom Kristdemokraterna.

SD får 17,0 procent av rösterna, alltså 0,5 procentenheter lägre än i valet 2018. Både Liberalerna och Miljöpartiet tvingas lämna riksdagen med 3,4 respektive 3,3 procent av rösterna.

Moderaterna har ett väljarstöd på 21,3 procent, Centern 6,7 procent, KD 5,2 procent och Vänsterpartiet 7,8 procent.

– Det finns inga tydliga koalitioner eller grupperingar som skulle få en majoritet av rösterna om det vore riksdagsval i dag. Här bör man även ha med sig att såväl Liberalerna som Miljöpartiet statistiskt säkerställt ligger under fyraprocentsspärren i den här mätningen, säger Järnbert.

En annan intressant förändring är att gruppen ”övriga partier” ökar med 0,9 procentenheter till 2,0 procent. Även den förändringen är statistiskt säkerställd.

Mätningen genomfördes mellan den 28 april–25 maj. 4.274 personer svarade på frågan vilket parti de skulle rösta på om det vore riksdagsval de närmaste dagarna.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program