Polen delar ut jodtabletter mot radioaktiv exponering

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Jodtabletter. Foto: Mx. Granger/Wikimedia

Polen har distribuerat jodtabletter som ska skydda människor mot radioaktiv exponering. Det bekräftar landets regering, rapporterar Reuters.

Det är i Polen som makthavare nu börjat distribuera jodtabletter till regionala brandkårer som ska delas ut om det uppstår radioaktiva utsläpp.

Det meddelar landets vice inrikesminister Blazej Pobozy i Radio Zet.

Detta som en skyddsåtgärd efter striderna vid kärnkraftverk Zaporizhzhia i östra Ukraina, som är Europas största kärnkraftverk.

Jod anses skydda mot sköldkörtelcancer.

”Om man redan har jod i kroppen tar inte sköldkörteln upp det radioaktiva jodet från ett utsläpp”, kan man läsa på svenska krisinformation.se.

– Jag vill försäkra alla medborgare att detta är rutinmässiga, förebyggande åtgärder som ska skydda oss i händelse av en situation som jag hoppas inte kommer inträffa, säger den polske ministern under radiointervjun enligt Reuters.

Samtidigt finns det ett kärnvapenhot i kriget i grannlandet Ukraina, som inte blir mindre.

Detta hot fick människor i före detta sovjetstater att bunkra upp med jod hemma redan tidigare under kriget, skriver Reuters.

Igår klargjorde Rysslands förre president Dmitrij Medvedev att Ryssland inte utesluter att använda strategiska kärnvapen på grund av konflikten i Ukraina.

”Folkomröstningar kommer hållas och Donbass-republikerna och andra territorier kommer accepteras in i Ryssland. Försvaret av alla territorier som anslutit sig kommer avsevärt stärkas av den ryska försvarsmakten. Ryssland har meddelat att inte bara mobiliseringskapacitet, utan även att alla ryska vapen, inklusive strategiska kärnvapen och vapen baserade på nya principer, kan användas för sådant skydd”, skriver Medvedev på Telegram.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program