Ovaccinerade ”den mest diskriminerade gruppen under min livstid”

De personer som valde att inte ta det så kallade vaccinet mot covid-19 kan klassas som den mest diskriminerade gruppen av alla. Det menar Albertas nya regeringschef Danielle Smith, som också är partiledare för den kanadensiska provinsens konservativa parti. Ovaccinerade har utsatts för en ”extrem nivå av diskriminering”, fastslår hon.

Det är Danielle Smith, som i tisdags valdes till premiärminister för den kanadensiska provinsen Alberta, som nu säger att ovaccinerade är den mest diskriminerade grupp människor som funnits under hennes livstid.

Hon fick frågan hur hon vill skydda friheten att ”vaccinera” sig, jämfört med andra grupper som skyddas rättsligt utifrån till exempel ras och kön.

– Den grupp som drabbades av värst inskränkningar i sin frihet det senaste året var de som valde att inte vaccinera sig, sade hon under en frågestund.

– Jag tror aldrig att jag har upplevt en situation under min livstid där en person fick sparken från sitt jobb, eller inte fick se sina barn spela hockey, eller inte fick besöka nära och kära på långtidsvård eller sjukhus, eller inte fick sätta sig på ett flygplan för att resa över landet för att träffa sin familj eller till och med resa över gränsen.

– De har har varit den mest diskriminerade gruppen som jag någonsin sett under min livstid. Det är en rätt extrem nivå av diskriminering.

Enligt Danielle Smith har det senaste året varit en ”extraordinär” period i Kanadas historia.

– Jag åsidosätter inte diskriminering bland andra grupper. Men detta har varit en extraordinär tid, särskilt det senaste året, fortsätter hon.

– Jag vill att folk ska veta att jag finner det oacceptabelt. Vi ska inte skapa ett segregerat samhälle utifrån medicinska val.

Se hela svaret: