Rysslands nya taktik kan sänka Ukraina – eller dra in väst i storkrig: ”Väldigt stor skillnad mot tidigare”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Ryssland har bytt taktik i kriget med Ukraina och detta kan bli katastrofalt för de ukrainska trupperna. Det menar Magnus Stenlund i Swebbtvs senaste nyhetsanalys. Enligt Stenlund finns det inte så många valmöjligheter kvar nu. Antingen förhandlar man fred, eller så går väst direkt in i kriget – och då kanske det blir godnatt för oss alla.
– Detta är en väldigt stor skillnad mot tidigare. Det här bådar inte gott för Ukraina, säger han om de förändrade omständigheterna i kriget.

I mainstream-media utmålas kriget i Ukraina fortfarande som en seger för Ukraina och en förlust för Ryssland.

I dagens Expressen kan man till exempel läsa att Rysslands president Vladimir Putin är ”en råtta inträngd i ett hörn” och att ”misslyckanden i kriget ser illa ut för Putin”.

Samtidigt påstås det i media att Ryssland – återigen – snart har ”slut på ammunition”.

Swebbtvs Magnus Stenlund gör en annorlunda analys.

Genom de massiva attackerna mot Ukrainas infrastruktur, som inleddes i måndags, har Ryssland ändrat sin taktik i kriget. Och detta är en ”game changer”.

Samtidigt börjar det allt mer övergå till en antiterroristoperation från ryssarnas sida, enligt Stenlund. Tidigare har kriget förklarats vara en ”speciell militär operation”.

– Detta yttrar sig i att man bombar framför allt Ukrainas infrastruktur, men också politiska institutioner, säger han. 75 procent av missilerna nådde sina mål. Ukraina har alltså inte lyckats avvärja dem på något väsentligt sätt. Ryssland har kunnat genomföra anfallet på ungefär det sätt man tänkt, mot mål i västra Ukraina, bland annat där Nato transporterar in nya materiel.

Fram till nu har ryssarnas fokus varit östra Ukraina. Men nu utvidgar man operationen, som samtidigt tagits över av den hårdföre ryske Syrienveteranen Sergey Surovikin.

– Det här försvårar oerhört mycket för den ukrainska offensiven, fortsätter Stenlund. Offensiven har kommit av sig. Detta kan också bero på att man uppmärksammat att det finns en mycket stor risk Ryssland väljer att förnya sin angrepp mot inte minst Kiev, som ligger ganska nära gränsen i norr. Där är ukrainarna för närvarande helt oskyddade. Om jag förstår det rätt har man mycket få trupper där. Man har ju kraftsamlat i sina offensiver. Det lämnar Ukraina i ett mycket tråkigt val. Man får alltså välja att återvända till Kiev, och var ska man ta de trupperna ifrån? Gör man det från offensiven som ytligt sett lätt till landmässigt synliga framgångar, försvinner ju hela den fördelen och det blir uppenbart att man egentligen inte åstadkommit nånting.

Dessutom ser det ut som att Ukraina håller på att förlora den strategiskt viktiga staden Bachmut.

– Den ligger i det centrala frontavsnittet vid Donbas och beskrivs som strategiskt oerhört viktig. Det kan faktiskt redan ha hänt just idag. Den är jätteviktig för Ukraina. Tappar man den förlorar man hela kommunikationen mellan de södra och norra delarna av fronten. Strategiskt sett finns det ingen viktigare punkt just nu att hålla. Ukraina skulle få backa tillbaka ytterligare en frontlinje.

– Då kan man inte på något sätt undvika att visa att man helt tappat initiativet.

Rysslands nya överbefälhavare i kriget gör det som krävs för att vinna, poängterar Stenlund.

Bara det att han nu klivit in som härförare i kriget är i sig en stor förändring.

– Det är en väldigt stor skillnad mot tidigare. Det här bådar inte gott för Ukraina, men ska man se något positivt så är det kanske det att det ändå finns en öppning för förhandlingar någonstans. För det här kommer göra det så tydligt att det inte finns någon utsikt för Ukraina att vinna. Men det finns ju naturligtvis också en risk att väst drar slutsatsen att man måste gå in direkt.

Se hela programmet:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program