Orbán: Ukrainakriget är slutet på västvärldens dominans

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Viktor Orbán. © Foto: Annika Haas (EU2017EE) (CC BY 2.0)

USA:s dominans i världen är över. Det visar kriget i Ukraina, förklarade Ungerns premiärminister Viktor Orbán i ett långt tal i lördags. Större delen av världen lyder inte längre USA. Denna era är slut och nu inleds en ”multipolär världsordning”. Sanktionerna mot Ryssland fungerar inta utan drabbar i stället Europa. Ukraina kan inte på något sätt vinna kriget och nu måste fred förhandlas fram, påpekar den ungerska ledaren.

Kriget i Ukraina kommer fundamentalt att förändra världen. Det tror Ungerns premiärminister Viktor Orbán.

Och detta syns redan, menar han.

– Ukraina kommer aldrig vinna ett krig mot Ryssland med hjälp av amerikansk träning och vapen. Det beror helt enkelt på att den ryska armén har asymmetrisk överlägsenhet. Det andra faktum man måste inse är att sanktionerna inte destabiliserar Moskva. Det tredje är att Europa har problem: ekonomiska problem, men också politiska problem, med regeringar som faller som dominobrickor. Efter krigets utbrott har den brittiska, den italienska, den bulgariska och den estniska regeringen fallit. Och hösten ligger fortfarande framför oss.

Den dominans som USA tidigare kunnat utöva i världen, existerar inte längre, enligt Orbán.

Tiderna har förändrats.

– Historiskt sett har amerikanerna kunnat välja ut vad de identifierar som ett ondskefullt imperium och uppmana världen att stå på rätt sida av historien – en fras som stör oss lite, eftersom detta är vad kommunisterna alltid sade. Denna förmåga som amerikanerna brukade ha, att få alla på rätt sida av historien, och sedan få världen att lyda dem, är något som nu har försvunnit. Större delen av världen är bevisligen inte på den sidan: inte kineserna, indianerna, brasilianarna, Sydafrika, arabvärlden eller Afrika, säger han.

Viktor Orbán konstaterar att en stor del av världen helt enkelt vägrar att delta i kriget, eftersom de har egna problem att hantera i sina hemländer.

– Det kan mycket väl vara så att detta krig kommer vara det som bevisligen sätter stopp för den form av västerländsk dominans som har kunnat använda olika medel för att forma en värld enad mot vissa aktörer i en specifik fråga. Den eran går mot sitt slut och nu, som man säger på politikens bombastiska språk, knackar en multipolär världsordning på dörren.

Enligt Orbán finns det bara en realistisk väg framåt i Ukrainakonflikten: fredsförhandlingar. Pratet om att Ukraina ska vinna kriget är totalt verklighetsfrämmande, anser han.

– Vi måste försöka övertala väst att utveckla en ny strategi och ersätta sitt tomma snack om seger. Om din bil har fyra punkterade däck måste du byta hjulen – alla fyra. Det behövs en ny strategi, och dess fokus bör inte vara att vinna kriget, utan att förhandla om fred och ta fram ett bra fredsförslag. Europeiska unionens uppgift är inte att stå bredvid vare sig ryssarna eller ukrainarna, utan att stå mellan Ryssland och Ukraina. Detta bör vara kärnan i en ny strategi.

Västvärldens vapenleveranser förvärrar bara konflikten, enligt Viktor Orbán.

– Ju mer moderna vapen Nato-länderna skickar till ukrainarna, ju längre fram kommer ryssarna driva frontlinjen. Det beror på att de är en militär nation som bara tänker i termer av säkerhet och enbart är intresserade av att de inte attackeras från ukrainskt territorium. Så det enda vi gör just nu är att förlänga kriget, vare sig vi vill det eller inte.

Han menar alltså att det egentligen är Nato och Ryssland som krigar, och därför kommer konflikten aldrig upphöra förrän väst och Ryssland börjar samtala.

– Kriget kan bara få ett slut efter rysk-amerikanska förhandlingar. Det blir ingen fred förrän ryssarna och amerikanerna talar med varandra, säger premiärmnistern.

I media kritiseras nu också Viktor Orbán för att han i samma tal säger att ”vi vill inte bli ett folk av blandad ras”. Han har inget emot att européer blandar sig med varandra, men vill inte blanda upp Europa med resten av världen.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program