Professor besviken på vaccinen: Trodde de skulle hindra smittspridning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

De nya typerna av vaccin som använts mot covid-19 kan vara så dåliga på att stoppa smittspridning att viruset ändå skenar i länder med hög vaccinationsgrad. Samtidigt har Sverige hittills klarat sig, vilket inte bara avslöjas av antalet smittade utan även av antalet covidpatienter inlagda på IVA, som i Sverige minskat från redan låga nivåer den senaste veckan.

Det är TT som frågat bland andra professor Niklas Arnberg, professor i virologi vid Umeå universitet, varför covid-19 skenar i så många massvaccinerade länder.

Nyhetsbyrån konstaterar att Norge, Danmark, Tyskland, Nederländerna, Belgien och Österrike har liknande vaccinationsgrad som Sverige. Samtidigt har dessa länder drabbats av en kraftig fjärde våg av covid-19, men inte Sverige.

Hur är det möjligt?, blir frågan.

– Personligen hade jag nog förväntat mig att covidvaccinerna skulle fungera mer som klassiska vaccin, som inte bara förebygger sjukdom utan även är väldigt bra på att begränsa smitta. Men de här nya vaccinerna är tyvärr inte lika bra på att förhindra smittspridning, säger Niklas Arnberg till TT.

De skyddar dock bra mot svår sjukdom och död, anser han.

Arnberg tycker fler ska vaccinera sig, och att fler troligen även kommer behöva en tredje dos vaccin eftersom skyddet från den andra dosen avtar.

Enligt Tove Fall, epidemiolog och professor vid Uppsala universitet, är deltavariantens smittsamhet så hög att viruset ändå kan sprida sig. Samtidigt avtar vaccinernas effekt.

En annan förklaring, som inte tas upp av någon när TT frågar runt, är att Sverige inte stängde ner sitt samhälle som andra länder, varför viruset spred sig kraftigt här redan förra året och gav många naturlig immunitet. Det som nu sker i andra länder kan alltså redan ha skett här. De övriga länderna kanske ligger ett år efter i pandemin, beroende på att de så kallade vaccinen inte förhindrar smittspridning.

Många har kritiserat Folkhälsomyndighetens beslut att dubbelvaccinerade inte behöver testa sig vid symtom. Detta beslut backade myndigheten från igår. Men det finns också en annan stark indikator som avslöjar hur pass allvarlig smittan i ett land är, och det är antalet intensivvårdade. De senaste sju dagarna har andelen IVA-patienter med covid-19 i Sverige MINSKAT från redan låga 38 till 31 stycken, enligt SVT:s statistik. Trots detta valde alltså regeringen att införa covidpass i landet.

Men i de andra länderna, som är ungefär lika massvaccinerade som Sverige, ökar inte bara antalet smittade kraftigt utan även antalet intensivvårdade ökar, enligt TT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program