Hysterin kring apkoppor verkar inte avta. Tvärtom påstås det nu att viruset sprider sig på ett ”nytt sätt” och att covid-19 kan ha främjat smittspridningen genom att ha ”ställt till det för immunförsvaret”, förklaras det i DN. Det kommer troligen också göras ett gemensamt EU-inköp av vaccin mot smittan.
Det är i DN som det idag bland annat påstås att ”apkoppor sprider sig snabbt i Europa”.
Nu ska det troligen köpas in vaccin mot smittan genom EU, säger Sveriges vaccinsamordnare Richard Bergström i tidningen.
Under fredagen deltog han i ett extrainsatt möte den nya EU-myndigheten Hera (European Health Emergency preparedness and Response Authority) gällande smittspridningen.
Den internationella responsen mot apkopporna är alltså kraftig. Igår varnade WHO för att smittan kan spridas på festivaler i sommaren.
Samtidigt har Sveriges regering redan klassificerat apkoppor som en allmänfarlig sjukdom, meddelade socialminister Lena Hallengren (S) igår.
Ett vaccin mot smittkoppor, Imvanex, finns redan och påstås ge ett skydd på 85 procent mot apkoppor, enligt Dagens Nyheter. Även i Sverige finns ett beredskapslager, men Folkhälsomyndigheten vill inte säga hur stort.
Om och i så fall hur omfattande vaccineringen mot apkoppor kommer bli är ännu oklart, men i Storbritannien har man redan börjat erbjuda vaccin till vårdpersonal.
Apkoppor hittades bland människor på 1970-talet, men den nu pågående smittspridningen har förvånat experter. De har ingen riktig förklaring, heter det i DN.
För att apkoppor ska kunna sprida sig det krävs det vanligtvis nära kontakt mellan människor, sexuell kontakt. Men i en annan DN-artikel framhäver Klara Sondén, infektionsläkare på Folkhälsomyndigheten, att apkopporna nu har visat sig i så många länder samtidigt och att de ”sprider sig på ett lite nytt sätt och att själva sjukdomen ter sig lite annorlunda”.
Varför är det så? Richard Bergström har en hypotes, att covid-19 kan ha påverkat immunförsvaret.
– Det är inget nytt virus, men frågan är varför det sprider sig just nu. Det finns en hypotes om att covid-19 har ställt till det för immunförsvaret. Men det är som sagt bara en hypotes hittills, säger han till DN idag.