Norge vägrar censurera nyhetskanaler: ”Ska mötas med källkritik, inte censur”

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Norge statsminister statsminister Jonas Gahr Støre. Foto: Norsk olje og gass/Skärmdump

Norge kommer inte följa sanktionerna mot de ryska nyhetskanalerna RT och Sputnik, som blockerats av internetlevarantörer i EU och Sverige, rapporterar TV2.

Efter Rysslands invasion av Ukraina har EU infört kraftiga sanktioner mot Ryssland, däribland total censur mot de ryska nyhetskanalerna RT och Sputnik News.

Européer kan inte längre nå kanalerna på plattformar som Twitter och Youtube.

Tidigare idag meddelade den brittiska medieregulatorn Ofcom att man återkallat sändningstillståndet för RT i Storbritannien, vilket innebär att nyhetskanalen måste packa ihop och lämna landet.

Samtidigt har svenskar blivit varse att de inte kan surfa in de ryska nyhetskanalernas hemsidor.

”Telenor är i egenskap av internetleverantör skyldiga att blockera åtkomsten till webbsidor som tillhandhålls av de ryska mediaföretagen Sputnik och Russia Today. Detta enligt EUs sanktioner”, skriver Telenor i ett svar på Twitter.

Men den norska regeringen tänker annorlunda. Där vill man inte följa samma sanktioner och man har i nuläget inga planer på att blockera Russia Today och Sputnik från att sända via internet eller tv, meddelar landets statsminister Jonas Gahr Støre.

Den norska regeringen påpekar att yttrandefriheten är stark i Norge, även om beslutet inte var enkelt att fatta.

– Yttrandefriheten är central för oss, men också vår förmåga att sända information och bidra med vad vi anser vara en trovärdig nyhetsbevakning som kan nå andra länder, säger Støre.

– Det måste finnas mycket goda skäl för att begränsa yttrandefriheten, påpekar han enligt Journalisten. Desinformation ska så långt som det är möjligt mötas med källkritik, inte censur.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program