Miljardsmäll för Migrationsverket på grund av Ukrainakriget

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Den ukrainska flyktingvågen som drar in i Sverige innebär en miljardsmäll för Migrationsverket. På två veckor har över 12.000 ukrainska flyktingar sökt asyl i Sverige, totalt sedan kriget började har över 14.000 ansökningar kommit in.

Migrationsverket pekar ut tre scenarion, ett huvudscenario där cirka 76.000 ukrainare söker asyl fram till och med augusti månads start. Det finns även ett lägre scenario som 27.000 flyktingar, men det menar Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik är överspelat.

– Det lägre scenariot det tror vi inte på längre, att det ska bli ett lägre scenario med 27.000 då vi redan är uppe i 14.000, sa Ribbenvik under pressskonferensen.

Foto: Faksimil regeringens webbtv (Generaldirektör Mikael Ribbenvik)

Det finns även ett högre scenario, då räknar Migrationsverket på att det ska komma över 200.000 ukrainska flyktingar till Sverige.

– Sen har vi det högre scenariot och jag vill återigen poängtera att detta är inte prognoser, utan det är scenarioanalys. Det högre scenariot inbegriper att det här fortsätter under hela perioden i samma oförminskad styrka i Ukraina, menade Ribbenvik under presskonferensen.

Migrationsverket har också meddelat regeringen vad för kostnader detta mottagandet kommer att innebära, myndigheten räknar på att det kommer gå på 9,8 miljarder för i år. I riksdagen stödjer samtliga partier mottagandet av de ukrainska flyktingarna. Moderaterna och Sverigedemokraterna har däremot krävt totalt stopp för allt annat flyktingmottagning utöver den ukrainska, vilket Expressen och SVT har skrivit om, men inte att utdelade uppehållstillstånd till migranter från Mellanöstern och Nordafrika rivs upp. Sverigedemokraterna menar att den rådande situationen i Ukraina gör att partiet måste frångå principen om att flyktingar ska söka sig till första säkra land. Vilket i detta fall är Polen, Ungern, Slovakien, Rumänien och Moldavien.

Sverigedemokraterna har fått kritik från bland annat migrationsminister Anders Ygeman som menar att Sverigedemokraterna gör skillnad på olika migranter.

Utanför riksdagen har däremot Alternativ för Sverige sagt nej till flyktingmottagandet, de vill istället hjälpa till med katastrofbistånd i Ukraina samt omkringliggande länder. Partiet skriver att de känner den största empati med de ukrainska flyktingarna, men säger att inte naivt önsketänkande formar partiets politik. Partiet anser heller inte att det finns någon anledning att rätta sig efter vänsterns falska dikotomi, där Alternativ för Sverige menar att vänsterns uppmålade alternativ är att låta flyktingar dö eller att ta dem till Sverige. Partiet vill hjälpa till att bygga upp drägliga tillfälliga boenden, skolor och annan infrastruktur som krävs i närområdet för att de ukrainska flyktingarna ska klara sig fram till dess de kan återvända till Ukraina.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program