Ett fåtal svenskspråkiga medier har nu börjat rapportera om det massiva bondeupproret i Nederländerna. Detta efter att protesterna eskalerat mer och mer.
Bondeupproret i Nederländerna, som inspirerats av de kanadensiska lastbilsförarnas frihetskonvoj i Ottawa i början av året, har nu blivit så allvarligt att även vissa vanliga medier, sent omsider, börjat rapportera om dem.
”Bondeupproret i Nederländerna allt allvarligare”, skriver Europaportalen och berättar bland annat att polisen skjutit mot en traktor, något Swebbtv Nyheter skrev om igår.
Europaportalen hänvisar till Svenska Yle, som skrivit en längre artikel om protesterna, som handlar om att den nederländska regeringen planerar införa omfattande så kallade klimatåtgärder som skulle drabba landets bönder mycket hårt.
Bondgårdar skulle tvingas stänga, vilket regeringen medgett.
Syftet påstås vara att minska ”kväveutsläpp”.
Bönderna har bland annat blockerat vägar och stormarknader och satt eld på höbalar vid vägar.
Och polisen har nu börjat gripa demonstranter som deltar i blockaderna.
Tidigare i veckan sköt polisen mot en 16-årig pojke under en motorvägsblockad. Enligt uppgifter i sociala medier var pojken mycket nära att träffas av skottet.
”Planerna på att minska kväveutsläppen skulle sannolikt leda till att flera gårdar måste avsluta sin verksamhet… Den ansvariga ministern har planer på tvångsköp av gårdar för att uppnå utsläppsmålen. Det har fått bönderna att se rött”, förklarar Svenska Yle.
Kväveutsläppen påstås komma från jordbrukens boskap. Nederländska provinser får ett år på sig att presentera hur utsläppen ska kunna reduceras fram till år 2030.
I grunden handlar det om krav från EU, och i vissa områden i landet måste de så kallade utsläppen minskas med 70 procent.
Enligt Svenska Yle befarar många invånare att upproren blir ännu värre. Regeringen, som enligt kritiker har starka kopplingar till World Economic Forum, har inte gått med på böndernas krav.
I sociala medier sprider nu många bilder med texten ”I stand with the Dutch farmers”.