FN: Ukrainakriget ”en välsignelse” för klimatet

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Petteri Taalas, med globalistsymbolen för "hållbar utveckling" på sin kavaj. Foto: ITU/J. Marchand

Petteri Taalas, generalsekreterare för FN-organet Världsmeteorologiska organisationen, menar nu att kriget i Ukraina kan bli en ”välsignelse” på lång sikt eftersom det påskyndar ”gröna” investeringar och samhällets omställning, rapporterar nyhetsbyrån AP. Han vill se en ”fullständig omvandling” av det globala energisystemet.

Under den så kallade pandemin påstod vissa att covid delvis var en ”välsignelse”, eftersom lockdowns gjorde att människor inte kunde släppa ut så mycket koldioxid.

Nu sägs det liknande saker om kriget i Ukraina. Från FN-håll.

Enligt chefen för FN:s väderorgan World Meteorological Organization, den finska meteorologen Petteri Taalas, kan kriget ”ses som en välsignelse” för klimatet.

Detta eftersom det på längre sikt kommer påskynda den så kallade omställningen till och investeringar i grön energi.

Konsekvenserna av konflikten har inneburit en ”chock för den europeiska energisektorn” och redan bland annat tvingat fram energibesparande lösningar, påpekar han.

Initialt kommer visserligen ”fossila bränslen” (som egentligen inte är fossila och som aldrig kommer ta slut) att öka, men samtidigt stiger priset på olja, gas och kol vilket gör ”förnybara” energikällor mer konkurrenskraftiga.

– Så ur ett klimatperspektiv kan kriget i Ukraina ses som en välsignelse, säger Taalas enligt AP.

Enligt Petteri Taalas står energisektorn tre fjärdedelar av så kallade utsläpp av växthusgaser, varför han kräver en ”fullständig omvandling” av det globala energisystemet.

EU har tidigare klargjort att man ska göra Europa helt oberoende av rysk energi. Man har rentav tackat Rysslands president Vladimir Putin.

– Och aldrig gå tillbaka till det igen. Om det är något Putin uppnått så är det att han förlorat sin bästa kund och Europa kommer aldrig tillbaka. Han knuffade oss – och det är bra – i riktning mot förnybar energi, sade EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen till MSNBC i maj.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program