”Mystisk farkost” med sprängmedel hittades vid Nord Stream – för sju år sedan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Röjning i Östersjön av mina från andra världskriget. Bilden har inget med artikeln att göra. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Patrick A. Ratcliff/Public domain

2015 hittades ”militär utrustning” nära Nord Streams gasledningar utanför Öland, i form av ett fjärrstyrt minröjningsfordon beväpnat med en sprängladdning, rapporterade Sveriges Radio vid tidpunkten. Försvarsmakten flyttade och destruerade farkosten.

2015 hittades ett redskap med en sprängladdning vid Nord Stream-gasledningarna i Österjön.

Närmare bestämt i form av ett ”beväpnat fjärrstyrt minröjningsfordon” som upptäckters nära den rysk gasledningen några kilometer öster om Öland, rapporterade Sveriges Radio på engelska då, en nyhet som nu fått ny uppmärksamhet i sociala medier.

Fordonet var ”beväpnat med en sprängladdning” och upptäcktes när Nord Stream gjorde en årlig rutinkontroll på gasledningarna. Efter upptäckten kontaktades den svenska Försvarsmakten, eftersom fordonet låg inom svensk ekonomisk zon.

Jesper Stolpe på Försvarsmakten sade till SR att fordonet hade kapacitet att skada ledningen och orsaka en gasläcka, men att vajern för att utlösa sprängladdningen var avklippt, varför det ansågs vara rätt ofarligt.

TT/Svenska Dagbladet kallade fyndet för en ”mystisk farkost”. Men Lars O Grönstedt, som var svensk kontaktperson för Nord Stream, ville inte kalla det för ett fordon eftersom det inte kan åka av sig självt utan styrs med hjälp av en vajer.

– Det är ett redskap för att röja minor. Det hänger i en vajer från en båt. När redskapet har identifierat en mina släpper den vajern och rör sig mot minan för att sedan spränga både sig själv och minan, sade han till TT/SvD.

Minröjningsredskapet låg parallellt med Nord Streams gasledning, men att det skulle ha misstagit pipelinen för en mina var inget som ansågs troligt.

Drygt en vecka senare uppgav Försvarsmakten att man analyserat föremålet, och fastslagit att det var en svensk, fjärrstyrd farkost, en så kallad Seafox.

”Farkosten, som styrs med hjälp av en kabel, förlorades när kabeln gick av i samband med en övning. Förlusten skedde under våren 2014 långt från den plats där den hittades. Den utgjorde egentligen ingen fara vare sig för gasledningen eller för sjöfarten eftersom den har en inbyggd funktion som gör att den ska neutralisera sig själv”, rapporterade Försvarsmakten på sin hemsida och påpekade att man flyttat och destruerat föremålet.

Enligt P4 Kalmar var det Tredje sjöstridsflottiljen i Karlskrona som flyttade farkosten och sedan sprängde sönder den.

I ett klipp på Youtube från 2014 kallar Försvarsmakten Seafox för ett ”torpedliknande system”:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program