Migrationsverkets chef Mikael Ribbenvik lämnar – regeringen vill ha ny ledning

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik. © Foto: Björn Bjarnesjö/Pressbild

Migrationsverkets generaldirektör Mikael Ribbenvik får inte längt förordnande av regeringen och kommer därmed lämna sin post i slutet av maj, rapporterar SVT.

Mikael Ribbenvik kommer lämna posten som Migrationsverkets generaldirektör.

Han får nämligen inte förlängt av regeringen.

Enligt SVT har beskedet publicerats på Migrationsverkets intranät.

”Jag har sen en tid fått besked av regeringen att förordnandet inte förlängs och vi för istället samtal om hur regeringen kan dra nytta av min kompetens och erfarenhet för att öka det internationella samarbetet”, skriver Mikael Ribbenvik själv enligt SVT.

Enligt TT handlar det hela om att regeringen vill ha en ny ledning på Migrationsverket för att kunna driva igenom sin påstått stramare invandringspolitik.

Men själv hade han velat vara kvar.

– Det är ingen hemlighet att jag gärna velat vara kvar på myndigheten, säger Ribbenvik till TT.

Mikael Ribbenvik blev generaldirektör för Migrationsverket i maj 2017 men förordnandet går alltså ut i maj i år. Ribbenvik har känt till att hans uppdrag inte skulle förlängas ända sedan i december. Förklaringen han fått av regeringen är att det ska ske en stor omläggning av den svenska invandringspolitiken och att man därför vill ha en ny chef och ledning för myndigheten, förklarar han för TT. Totalt handlar det om ett 30-tal reformer som ska genomföras. Detta bekräftas av regeringen. Enligt migrationsminister Maria Malmer Stenergard (M) behövs det ”nya ögon” för att kunna förändra Migrationsverkets arbete, säger hon till nyhetsbyrån.

– Det sker nu ett paradigmskifte i migrationspolitiken. Då är det också helt rimligt att vi har ett nytt ledarskap på myndigheten, säger Stenergard till Ekot.

Enligt Sveriges Radio har Ribbenvik totalt jobbat på myndigheten i 24 år.

SD välkomnar beskedet.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program