”Kaos” när Skottland införde covidpass – gästerna minskade med 40 procent

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

I helgen tillämpades för första gången covidpass i Skottland. Det hela slutade i en ”total katastrof”. Passen ledde bland annat till att personal angreps och att antalet gäster minskade med upp till 40 procent, rapporterar BBC.

För att gå på bland annat nattklubbar i Skottland krävs nu bevis på att man tagit två doser så kallat coronavaccin. Landets regering påstår det är en ”proportionerlig” åtgärd, trots att fullvaccinerade också sprider covid-19.

I helgen användes passen för första gången, och företagen måste nu ha infört ett system för att kontrollera besökarnas vaccinstatus.

Det hela slutade i kaos och vissa evenemang valde att stänga tidigt. Antalet gäster minskade med upp till 40 procent, skriver BBC. Personal tvingades stoppa över 550 ovaccinerade personer.

Branschorganisationen The Scottish Hospitality Group, som motsätter sig systemet med covidpass, beskriver helgen som en ”total katastrof”.

Enligt gruppen blev många anställda angripna när ovaccinerade personer inte släpptes in. Covidpassen ledde till en ”laddad atmosfär”, säger de.

– Helgen visar att detta resulterar i oacceptabla nivåer av ovett riktat mot vår personal. Dessutom skapar det en atmosfär som totalt kommer urholka all glädje på våra nattklubbar, förklarar organisationens talesman Stephen Montgomery enligt BBC.

Landets regering försvarar dock passen och hävdar att det ska få fler att vaccinera sig.

Men att så många personer blev avvisade under helgen är inget bevis på att covidpassen fungerar, enligt Stephen Montgomery. Personerna går bara till något annat ställe, som inte har dansgolv. Då gäller nämligen andra regler.

Covidpassen i Skottland innebär att alla över 18 år som tillfrågas måste kunna visa att de är fullvaccinerade (vilket just nu betyder två doser ”vaccin” mot covid-19) för att få besöka bland annat nattklubbar. Rent generellt handlar det om inomhusevenemang med stående publik på över 500 personer, stående utomhusevenemang med mer än 4.000 personer samt alla evenemang med över 10.000 besökare.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program