Majoritet ”covidpatienter” vårdas INTE för covid – bara ”enstaka” blir idag svårt sjuka

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

TT/SVT Skåne varnar nu för att smittspridningen av covid har ”ökat kraftigt” i Sverige de senaste veckorna. Samtidigt framgår det att en majoritet av så kallade covidpatienter egentligen är inlagda på grund av annat. Bara ”enstaka” blir idag svårt covidsjuka.

Media fortsätter dundra ut alarmerande nyheter om covid-19, även om sjukdomens vanligaste symtom är halsont.

”Smittspridningen av covid-19 har ökat kraftigt i Sverige”, rapporterar SVT Skåne/TT idag och framhäver att allt fler smittade får sjukhusvård samt att belastningen på vården ökar.

Totalt vårdas 157 personer med covid på Skånes sjukhusavdelningar, inklusive IVA. Skåne har 1,35 miljoner invånare.

Men egentligen är dessa så kallade covidpatienter inte inlagda på grund av covid, utan med covid, vilket framgår av artikeltexten men inte i rubriken.

– I majoriteten av fallen handlar det om patienter som vårdas av andra orsaker men som testat positivt för covid-19, säger Fredrik Månsson, överläkare vid infektionskliniken på Skånes universitetssjukhus i Malmö, till SVT.

Covidpositiva personer isoleras alltså, eller får ligga i salar med varandra.

Enligt Fredrik Månsson är det rentav så att ”bara enstaka” patienter numera blir svårt sjuka i covid. Miljontals svenskar har redan haft sjukdomen.

Att man måste pussla med vårdplatserna för att kunna isolera covidpositiva personer är visserligen ett problem. Men det kan inte skyllas på covid, påpekar Fredrik Månsson, utan handlar mer om den ”kroniska bristen” på vårdplatser som råder inom svensk sjukvård.

I hela landet ligger det 12 ”covidpatienter” på IVA, enligt SVT.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program