Regeringen öppen för vapentillverkning åt Ukraina – Försvarsmakten behöver samtidigt fylla på vapenförråden

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Envato Elements

Den svenska försvarsministern Peter Hultqvist (S) öppnade igår upp för att tillverka vapen åt Ukraina i Sverige. Detta meddelade han i en intervju till SVT.

– Nu tidigare har vi gett från våra egna förråd i Försvarsmakten, men det här innebär att man startar produktion med direkt inriktning på att försörja Ukraina, sade försvarsminister Hultqvist till SVT.

SVT ställde inga följdfrågor kring hur en sådan vapenproduktion påverkar svenska Försvarsmaktens möjligheter att komplettera sina egna vapenförråd, vilka har minskat när man skickat flera paket med vapenleveranser till Ukraina. Swebbtv har kontaktat regeringen för en kommentar kring detta.

– Försvarsministern har på förfrågan sagt att det är för tidigt att uttala sig om svensk vapenproduktion riktad till Ukraina. Den försvarsmateriel som skänkts till Ukraina och som kommer från Försvarsmaktens förråd ska ersättas, meddelar försvarsministerns pressekreterare Ulrika Langels till Swebbtv Nyheter.

Vi ställde även en följdfråga om hur produktionen kommer att prioriteras, om ett beslut fattas att producera vapen åt Ukraina i Sverige. Vi ville veta om högsta prioritet blir att fylla upp Försvarsmaktens vapenförråd eller skicka nya vapen till Ukraina.

– Den frågan är för tidigt ställd, säger Langels.

Västvärldens stöd till Ukraina har tagit olika former, allt från vapenleveranser, till militär träning och finansiellt stöd för att stötta upp den ukrainska ekonomin. Den svenska regeringen tog nyligen ett beslut om att Försvarsmakten skulle skicka upp till 120 instruktörer för att bistå i den brittiska utbildningen av ukrainska soldater.

– Min bedömning är att det kommer påverka vår egen verksamhet här i Sverige nämnvärt, det skulle jag tro. Särskilt som nu när man förväntas skickas massa officerare till olika NATO-staber. Samtidigt som Försvarsmakten valt att degradera en massa kaptener som då valt att sluta, sade specialistofficeren ”Karl” till Swebbtv Nyheter i en telefonintervju.

Från Försvarsmaktens högkvarter delas inte den oron.

– Frågan har ställts om vi kan avvara personal i dessa tider och svaret är ja. Påverkan bedöms vara ringa på övrig utbildning, menade Dag Enande som är arméns kommunikationschef i en intervju med Swebbtv Nyheter.

(ARTIKELN UPPDATERAD 2022-08-12 15:40)

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program