Ungdomsrånen ökar kraftigt – 700 procent ökning i Linköping

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Antalet ungdomsrån har ökat kraftigt de senaste åren, rapporterar Sveriges Radio. Ökningen sker sedan 2015. Rånen har nu spridit sig till mindre städer i landet och värst är ökningen i Linköping. Där har de ökat med 700 procent.

Det är P1-programmet Kaliber som undersökt ungdomsrånen i Sverige.

2020 anmäldes 2.200 ungdomsrån i hela landet, dubbelt så många som 2015.

Tidigare var rånen framför allt ett storstadsproblem, påpekar SR, men så är det inte längre. De senaste åren har brotten spridit sig till småstäder över landet.

Värst är ökningen i Linköping, där rånen ökat med 700 procent.

Polisen i Linköping bekräftar att det skett en drastisk ökning de senaste fem-sex åren. Från att ha varit ett tiotal rån per år är det nu uppe i cirka 60 rån.

2015 skedde drygt 230 rån i Stockholm, men 2019 hade antalet ökat till cirka 550.

”Pandemiåret” 2020 ska sedan ha haft en dämpande effekt på ungdomsrånen på flera håll i landet. Men inte överallt. Rånen fortsatte öka i kommuner som Botkyrka, Eskilstuna, Södertälje, Järfälla och Linköping, skriver SR.

Kaliber har pratat med en ung kille i Linköping. Han har rånats och utsatts för två rånförsök på mindre än ett halvår. Första händelsen inträffade vid en busshållplats. Offret fick först ett slag i ansiktet, sedan ett till så att huvudet åkte in i glaset på busskuren. Därefter hotade ytterligare en i gänget med att knivhugga honom.

I somras blev han sedan rånad av ett annat gäng mycket aggressiva ”tonåringar”.

– Jag gav bort allt jag hade. De var ju så många och aggressiva. Men till och med efter jag tagit av allt blev jag sparkad och slagen. De spottade på mig, säger han till Kaliber.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program