Kristersson hyllar SD – men vägrar regera med dem

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Moderatledaren Ulf Kristersson hyllade Sverigedemokraterna när han talade under politikerveckan i Almedalen idag. Men samtidigt vägrar han regera dem.

Moderaternas partiledare Ulf Kristersson tuffade till sig i sitt tal i Almedalen på måndagen.

Upprepade gånger kallade han regeringen och dess samarbetspartier för ”vänsterkartellen”, som inte kan samarbeta och som mest är fokuserade på att höja skatter.

– Det är självklart riktigt att kriget spär på inflationen. Men det var inte Putin som såg till att vi hade världens dyraste diesel redan före kriget. Det var inte Putin som lade ner fullt fungerande svensk kärnkraft. Det var inte Putin som bildade regering med Miljöpartiet. Och det var inte Putin som höjde 46 skatter på åtta år, sade Kristersson i sitt tal och påpekade att regeringens skattehöjningar har kostat en vanlig tvåbarnsfamilj 18.000 kronor per år eller 28.000 per år om man lägger till de höga elpriserna som orsakats av en misslyckad energipolitiken.

Samtidigt framhävde han sitt eget högerblock: Kristdemokraterna, Liberalerna, Moderaterna – och Sverigedemokraterna.

– Inget annat parti har som Sverigedemokraterna – i stark motvind – stått upp för att vi inte kan öka invandringen, om vi ska ha en chans att klara integrationen, sade han.

– Eftersom vi fyra, på min sida, faktiskt talar med varandra som vuxna människor kan vi, trots våra olikheter, hitta gemensamma nämnare och få något gjort i svensk politik.

Partiledaren lovade bland annat göra något ”åt invandringen och integrationen”, och var storordig om att hela hans regeringsunderlag ”ser fram emot att leda Sverige in i Nato”.

– På den andra sidan står vänsterkartellen. De är inte överens om någonting annat än att Sverige alltid måste styras av Socialdemokraterna. Det är alltid nåt. Och det kanske räcker för dem som bara ser själva makten och inget annat än makten. Men inte för oss som i makten ser ansvaret att lösa stora problem, fortsatte han.

I Ekots partiledarutfrågning i morse förklarade dock Ulf Kristersson att Sverigedemokraterna inte kommer ingå i en högerregering. Bland annat för att partiet saknar erfarenhet av att sitta i en regering, påstod han. Kristdemokraterna och Moderaterna har däremot ett 18 år långt samarbete bakom sig. Han är även öppen för att Liberalerna kan få ingå i en borgerlig regering.

– Det är ingen uteslutning på oartig grund. Jag säger det inte för att förnedra utan det är mer av praktiska skäl. I en regeringsbildning ska man kunna bli överens om 100 procent av alla frågor, sade Kristersson i Ekot angående Sverigedemokraterna.

I sitt Almedalstal påstod han också att han vill återinföra tjänstemannaansvaret.

– På 1970-talet avskaffade Socialdemokraterna glatt tjänstemannaansvaret. Det var mycket dumt. Min regering kommer återinföra det. Det är tydligt att det behövs en uppdaterad version för offentligt ansvarsutkrävande, sade han.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program