Kritikstorm mot att Trudeau ”beundrade” diktatur

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Vilket lands administration beundrar Kanadas vänsterliberala premiärminister Justin Trudeau mest av alla? För några år sedan möttes han av häftig kritik för ett uttalande om att han ”beundrade” diktaturen i Kina under ett evenemang i Toronto.

Det är ett uttalande som Kanadas premiärminister Justin Trudeau gjorde 2013 som nu aktualiserats igen och blivit viralt.

Under en insamling i Toronto uttryckte han beundran för Kinas politiska system.

Diktatur gör att Kina enkelt kan ställa om sin ekonomi för ”klimatets” skull, menade Trudeau.

– Det finns faktiskt en nivå av beundran som jag hyser för Kina. Deras fundamentala diktatur tillåter dem att vända sin ekonomi på en femöring och klargöra att vi måste ställa om, vi måste börja, ni vet, investera i solenergi, sade Justin Trudeau, som då var partiledare för Kanadas liberala parti, och påpekade att det finns en ”flexibilitet” i ett sådant system.

Uttalandet gjordes efter att någon i publiken frågat vilket lands ”administration han mest beundrade”. Enligt National Post slog det Trudeau efteråt att det hela filmades och skulle hamna i Sun News, vilket det också gjorde.

Men vissa ifrågasätter hur allvarlig han var eftersom han också i uttalandet skämtsamt hänvisade till dåvarande premiärministern i Kanada, konservative Stephen Harper.

Under en presskonferens senare sade Trudeau själv att hans kommentar ”var en reflektion av en växande ekonomi”, skriver CBC.

Hans uttalande väckte dock stark kritik bland personer i Kanada som flytt Kinas kommunism. Och i dagarna har det väckt en ny kritikstorm i sociala medier.

Samtidigt hävdar nu Fox News Tucker Carlson att Trudeau, genom införandet av vad Tucker kallar ”krigslagar” mot demonstranterna, själv har ”förklarat att Kanada är en diktatur”.

– Detta är ett avgörande ögonblick i Kanadas historia och i den engelskspråkiga Västvärlden. Nödlagen är krigslagar. Den har aldrig tidigare använts, säger Tucker.

2016, som Kanadas premiärminister, hyllade Justin Trudeau även kommunistdiktatorn Fidel Castro, rapporterade Aftonbladet då. Han beskrev Castro som ”legendarisk revolutionär och talare”. Premiärministerns föräldrar var rentav goda vänner med Fidel Castro.

Och det skämtas vilt:

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program