Trudeau tvingas backa? Slopar undantagslagar – innan senaten hann rösta

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Kanadas vänsterliberale premiärminister Justin Trudeau har nu återkallat de hårda undantagslagar som landets underhus godkände i början av veckan. Plötsligt är lagarna inte nödvändiga längre, påstår Trudeau. Andra hävdar att premiärministern drog tillbaka undantagstillståndet eftersom senaten inte hade godkänt det.

I början av veckan godkände Kanadas underhus Justin Trudeaus maktfullkomliga undantagslagar, riktade mot den fredliga lastbilsdemonstrationen i Ottawa, med rösterna 185 mot 151.

Därmed avskaffades demokratin i Kanada, hette det i upprörda inlägg på Twitter.

Men det fanns en spärr kvar: landets senat, som också skulle rösta.

Detta hann dock aldrig ske. Under onsdagen meddelade nämligen premiärministern att han återkallar den så kallade nödlagen.

– Situationen är inte längre en nödsituation, påstod plötsligt Justin Trudeau.

I början av veckan hette det i stället att ”nödsituationen är inte över”.

Tvärvändningen skedde bara timmar innan senaten skulle rösta, enligt National Post.

Risken fanns nämligen att senaten inte skulle ha godkänt lagen. Och att få den nedröstad hade blivit ett offentligt nederlag för Trudeau.

– Premiärministern visste att senaten inte skulle stödja honom. Han valde att backa snarare än att erkänna sig besegrad, skriver den kanadensiske senatorn och rättighetsaktivisten Pierre-Hugues Boisvenu på Twitter.

Enligt Boisvenu har ingen skadat Kanada så mycket som Justin Trudeau och hans far, den tidigare premiärministern Pierre Trudeau.

”Trudeau gömmer sig, splittrar landet och retirerar. Det har aldrig funnits två premiärministrar som orsakat så mycket skada för Kanadas sammanhållning som Pierre och Justin Trudeau. Genom att anta nödlagen valde Trudeau att splittra istället för att ena. Han är ensamt ansvarig för denna kris”, påpekar Pierre-Hugues Boisvenu på Twitter och fortsätter:

”Nödlagen har åberopats totalt fyra gånger och vid två giltiga tillfällen: Världskrigen. I hela Kanadas historia är Pierre och Justin Trudeau de enda premiärministrar som använt denna lag mot sin egen befolkning.”

Pappan Pierre Trudeau, som var nära personlig vän med Kubas diktator Fidel Castro, använde ännu hårdare lagar, krigslagar i fredstid, under den så kallade oktoberkrisen 1970. Han skickade ut stridsvagnar på gatorna och soldater in i folks hem i jakt på ”terrorister”.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program