Kristersson varnar för ”alternativ världsordning” – kräver snabb Nato-ansökan

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Riksdagen

Väst riskerar förlora makt och i stället kan Rysslands ”nya världsordning” bli allt starkare. Denna världsordning står i bjärt kontrast med ”den liberala och demokratiska” som västvärlden förespråkar, varnar Moderatledaren Ulf Kristersson för i ett nytt tal.

Det var vid Försvarshögskolan på onsdagen som Moderatledaren Ulf Kristersson höll ett tal om den ”nya världsordningen” som Ryssland enligt honom försöker skapa.

Och denna världsordning utgör ett hot mot den ”liberaldemokratiska” världsordning som Moderaterna förespråkar.

– Sedan slutet på andra världskriget har ju frihetens idéer vunnit makalösa segrar. Mer demokrati, mer marknadsekonomi, mer välstånd, mer internationellt samarbete. En makalös framgångssaga. Men nu mobiliserar den andra sidan, sade partiledaren. Förra veckan besökte Rysslands utrikesminister Lavrov Kina för att tala om den nya världsordning av intressesfärer som Ryssland och Kina ser framför sig, som ett alternativ till den liberala och demokratiska.

– Den här alliansen av ideologiska konkurrenter vill nu skapa ett eget alternativ till en världsordning byggd på individers rättigheter snarare än på staters intressen, fortsatte Moderatledaren som så sent som i december ville inskränka svenskarnas friheter genom att kräva vaccinpass ”överallt” i samhället.

Så nu ska Sverige ska gå med i Nato. Det finns inget annat svar, enligt Kristersson.

– Sverige måste gå med i Nato, förklarade Ulf Kristersson och hänvisade till Rysslands invasion av Ukraina. Det bör ske tillsammans med Finland, helst i en mycket bred blocköverskridande enighet, och med sikte på en ansökan till Nato-toppmötet i Madrid i slutet av juni.

– Regeringen borde fatta detta historiska beslut om en samtidig ansökan med den finska, och redan nu förankra Sveriges kommande medlemskap internationellt.

Enligt Kristersson behöver Sverige införa ”en helt ny säkerhetspolitisk doktrin”.

Ryssland kan inte tillåtas vinna i Ukraina, menade han också. Västvärlden måste stå ”sida vid sida” med Ukraina, konstaterar Moderaterna på sin hemsida.

– Tillåter västvärlden Putin att vinna det här kriget har vi inte bara accepterat att makt går före rätt, utan också att han tilläts förinta en ung demokrati. Han kastar oss dessutom rakt in i ett nytt kallt krig, kanske för generationer framåt, fortsatte Kristersson i sitt tal.

– Att backa in i framtiden är alltså ett tänkbart scenario. Att det nu är slut på det som en del kallar Europas ”holiday from history”. Men låt oss arbeta för ett helt annat utfall, där Ryssland misslyckas och där demokratierna lyckas. Det blir en historisk läxa för fler auktoritära stater med ambition att dominera andra. Där väst återuppfinner sig självt, sitt syfte och sin identitet – och där Nato, EU och USA än en gång arbetar sida vid sida.

Se hela talet HÄR.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program