Kristersson i kramkalas med EU-bossen – säger ja till Natos kärnvapendoktrin

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges statsminister Ulf Kristersson (M) har redan dykt ner i storpolitiken. På två dagar har han pratat med Ukrainas president Volodomyr Zelensky samt träffat Nato-chefen Jens Stoltenberg och EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen.

Sveriges statsminister Ulf Kristersson är redan ute i världen och fraterniserar med makteliten, dagar efter att han bildat regering med hjälp av bland andra Sverigedemokraterna.

På torsdagen träffade han EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen. Och det var ett varmt möte. De kramades, kindpussades och småskrattade ihop.

Enligt EU-bossen diskuterade man ”de viktigaste ämnena”, vilket enligt henne är fortsatt stöd till Ukraina samt de höga energipriserna.

”Det är början på ett bra samarbete”, skriver hon på Twitter.

Under dagen mötte Ulf Kristersson även Natos generalsekreterare Jens Stoltenberg i ett bilateralt möte, som ägde rum i Natos högkvarter i Bryssel, enligt regeringens hemsida.

– Sverige kommer att vara fullt engagerat i alliansens säkerhet, med en 360-gradersstrategi. Vi kommer att agera i enlighet med de skyldigheter som följer med vårt medlemskap, inklusive Natos kärnvapendoktrin, sade Kristersson på en pressträff idag.

Redan igår talade statsministern med Ukrainas president Volodomyr Zelensky, och lovade ”Sveriges orubbliga stöd” till Ukraina.

– Vi vill mera. Vi har mer att bidra med, sade Ulf Kristersson om samtalet till Ekot.

Enligt Kristersson pågår det just nu en ”mycket noggrann analys” kring vad Sverige har och kan hjälpa Ukraina med.

När Moderaterna var i opposition ville partiet skicka det svenska artillerisystemet Archer till Ukraina, vilket förra regeringen inte ville. Systemet kostar 54 miljoner per enhet. Försvarsmakten förfogar själv över 24 sådana.

”Magdalena Andersson säger nej till att skicka artillerisystemet Archer till Ukraina. Det tycker Moderaterna är fel. Att hjälpa Ukraina med vapen för att bekämpa Putin är det minsta vi kan göra”, skrev Moderaterna på Twitter i augusti i år.

Ukrainas president var den första utländska ledare som Kristersson talade med, enligt Zelensky.

”Jag var den första av utländska ledare som pratade med Sveriges nya statsminister Ulf Kristersson. Önskade honom lycka till! Jag informerade honom om vår avvisning av den ryska aggressionen. Vi uppskattar omfattande stöd från Sverige, särskilt inom säkerhet. Och det kommer säkert att fortsätta att stärkas”, skriver Volodomyr Zelensky på Twitter.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program