”Klimat-lockdown” i Frankrike – utomhusevent stoppas under värmebölja

Frankrike har drabbats av ”extremväder” och därför väljer ett område i landet att stoppa stora offentliga evenemang utomhus, uppger BBC. Så kallade klimatförändringar påstås ligga bakom värmen och en tjänsteman menar att det handlar om människors ”hälsa”.

Det är Gironde-länet vid Bordeaux i Frankrike som nu stoppar konserter och andra stora offentliga sammankomster utomhus, ett tilltag som i sociala medier kallas för ”klimat-lockdown”. Även inomhusevenemang på arenor som saknar luftkonditionering förbjuds.

Detta på grund av en värmebölja i landet.

På torsdagen ska det ha varit 40 grader varmt i Frankrike. Även Spanien, Italien och Storbritannien har haft höga temperaturer.

Offentliga evenemang kommer stoppas klockan 14 i dag fredag ”till slutet av värmeböljan”.

Detta gäller dock inte alla typer av arrangemang. Till exempel kommer bröllop ännu tillåtas.

– Alla står nu inför en hälsorisk, hävdar den lokale tjänstemannen Fabienne Buccio i France Bleu radio, där förbudet offentliggjordes enligt Reuters.

Samtidigt har det franska inrikesministeriet varnat folk och uppmanat dem att vara extremt försiktiga och inte utsätta sig för det varma vädret.

BBC hänvisar till forskare som påstår att perioder av intensiv värme blivit allt vanligare och mer långvariga på grund av den ”globala uppvärmningen”.

Vidare påpekar man att klimatförändringarna har medfört ”mer extremväder, inklusive rekordhöga temperaturer över hela världen”.