World Economic Forum, WEF, vill satsa på att forma framtidens system för bland annat hälsa och ekonomi. Det förklarade organisationens grundare Klaus Schwab under en diskussion vid Lee Kuan Yew School of Public Policy i Singapore 2016. WEF har som syfte att ”förbereda världen för framtiden”, och enligt Schwab har han personligen träffat ”praktiskt taget alla ledare” de senaste 40 åren.
Det var under en diskussion vid National University of Singapore för några år sedan, som nyligen blivit viral på nätet genom ett filmklipp, som World Economic Forums grundare Klaus Schwab diskuterade sin organisation och den så kallade fjärde industriella revolutionen.
Schwab talar närmast om världen som om den vore en gemensam enhet.
– När jag tittar ut från mitt fönster från vårt kontor i Genève ser jag Världshälsoorganisationen på andra sidan sjön, säger han bland annat och går sedan in djupare på den roll som han anser att hans organisation ska ha i världen.
– Forumet börjar bli, om jag ser till framtiden och vår roll i det globala regeringssystemet så kommer vi koncentrera oss mycket mer på systemdesign för framtiden. Singapore gör detta på nationell nivå, vi kommer att göra det på en global nivå. Vi har definierat 15 nyckelsystem för världen. Till exempel att forma framtiden av digitala industrier, forma framtiden av det finansiella monetära systemet, forma framtiden av hälsosystem. Jag skulle kunna fortsätta och fortsätta.
Man man har också andra planer.
– Vårt andra angreppssätt. Det som fattas i världen, fortsätter Klaus Schwab. Det är hur vi positionerar forumet för att vara mjukvaruarkitekturen för globalt samarbete. Vi har preliminära diskussioner med Världsbanken, OECD med flera om att placera andras egna projekt på vår plattform för att skapa ett mycket bättre samarbete.
– Vi har också ett eget team som utvecklar artificiell intelligens, klargör han.
World Economic Forums kontor ligger mycket riktigt mitt emot Världshälsoorganisationen, WHO. Emellan organisationerna finns Genèvesjön.
Enligt WEF-ledaren har nationalstater på senare år blivit allt mer upptagna med att hantera kriser, till exempel Storbritanniens utgång ut EU. Men man måste se till helheten, påpekar han. Och det är här hans så kallade systemutveckling kommer in i bilden.
– Jag ser forumet som en organisation som måste förbereda världen för framtiden.
Schwab påpekar också att hans organisation är erkänd som en internationell organisation och därmed har samma status som exempelvis Röda korset.
Enligt Klaus Schwab har han ”träffat praktiskt taget alla ledare de senaste 40 åren”. Men det var bara tre eller fyra av dem som verkligen satte spår i hans tänkande, säger han, däribland Nelson Mandela och Henry Kissinger.
Han menar också att företagsledare inte ska tjäna bara aktieägare, utan även arbetare och regeringar. Det är det World Economic Forums ”narrativ” bygger på, förklarar han.
– Vi har ingen världsregering, och det kommer vi inte ha på många år, säger Schwab. Och jag önskar inte heller att ha det. Men regeringar, företag och civilsamhällen kan inte på egen hand hantera världens stora utmaningar. Så vi behöver samverkande ansträngningar.
– Världen måste arbeta tillsammans. Jag tror att vi alla underskattar den fjärde industriella revolutionen. Den kommer bli mänsklighetens stora utmaning under kommande år.
Se diskussionen: