KATERINA JANOUCH:
Sverige har ingen nytta av en ljugande utbildningsminister

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Det pratas en hel del om skolan nuförtiden. Men också om vikten av goda värderingar, moral och rimliga förebilder för ungdomar. Därför känns det extra märkligt att den politiker, självaste utbildningsministern Anna Ekström, ännu en gång blivit påkommen med att ljuga om skolresultat, denna gång i PIRLS, en studie som mäter barns läsförståelse. En gång är en gång, två gånger är en vana. Är det inte symptomatiskt att just utbildningsministern verkar vara så illa rustad för sitt uppdrag att hon inte ens kan räkna ordentligt? Och att hon föregår med uselt exempel genom att bete sig rent kriminellt. Hur kan politiker förvänta sig att de yngre generationerna inser vikten av sanning och ärlighet när de själva far med osanning titt som tätt? Anna Ekströms misslyckande som utbildningsminister borde leda till att hon per omgående får sparken från sin post. I vilket annat land som helst skulle hon åkt ut med öronen före.

Det var tidningen Expressen som igår gick ut med uppgifter om utbildningsministern Anna Ekströms nya lögner. Ekström vägrar kommentera och ställa upp på intervju. Man måste inte vara raketforskare för att förstå att hon skäms. När Riksrevisionen i våras slog fast att Sverige inte följde reglerna i den senaste PISA-studien sa Ekström att vi får luta oss mer mot andra internationella skolstudier för kunskapsläget hos utrikes födda elever.

Sen dess har det varit tyst. Fram tills nu. Expressen visar på allvarliga brister som sannolikt påverkat resultaten för utrikes födda även i PIRLS – den enda studien utöver PISA som mäter läsförståelse.

– Det verkar som att man systematiskt gömmer undan brister i de här studierna och låtsas som att utvecklingen är betydligt bättre än vad den faktiskt är, säger Magnus Henrekson, professor i nationalekonomi.

Anna Ekström Foto: Kristian Pohl/Regeringskansliet

Anna Ekström vägrade förstås att kommentera och att ställa upp på förklarande intervjuer.

Men, men. Det är som om folk inte riktigt orkar bry sig längre. För vi är i Sverige, landet som, för att parafrasera Ulf Lundell, ”allting för länge sedan upphört att fungera”. I de blindas rike är den enögde kung. Vi har en regering bestående av ett gäng obildade och oärliga individer. Löften avges lättvindigt men hålls inte. Socialdemokraterna som tidigare värnat hederligt arbete och ett strävsamt liv, har förvandlats till kallhamrade elitister som spottar sitt eget folk i ansiktet. Orden ekar lika tomma som fattigpensionärernas plånböcker. Regeringen styrs dessutom av en bunt världsfrånvända gröna khmerer i Miljöpartiet, som varje vecka sätter nya rekord i dumhet och Sverigeförstörelse. Utbildningsminister Anna Ekström är långtifrån ensam om att hitta på och fabulera.

Svensk skola har dragits med problem i decennier. Jag minns chocken jag fick när jag som barn satte min fot i svensk skola. Van vid ordning och reda från Tjeckoslovakiens auktoritära katederundervisning och strikta rutiner var det som att kastas ut i totalt kaos där läraren utan konsekvenser kunde behandlas utan respekt och där man knappt kunde stava till disciplin. Mellanstadiet var dock en västanfläkt mot högstadiet. Och då var det fortfarande en mer eller mindre homogen skola, i alla fall i den norrförort jag bodde i. Decennier senare besökte jag mitt gamla högstadieplugg som nu genomgått radikal demografisk förändring. Skolan styrdes nu i ännu mindre utsträckning av vuxna. Det är som i en Stephen King roman om hur tonåringar tar över. Kombinera problemen med 70-talet med dagens utsatta områden och kulturkrockar, med vuxna män som ska integreras via gymnasielagen och lärare som behandlas sämre än skräp, så får du kanske en uppfattning om hur det är på insidan. Att vi sen som grädde på moset har en utbildningsminister från helvetet och ekvationen är komplett.

Sverige behöver inte fler ljugande, mörkande ministrar som hjälpligt försöker dölja integrationsfiaskot. Sverige behöver nyktra politiker som erkänner problemen, hur smärtsamt det än är. Bara då kan vårt land börja tillfriskna. Det är som en alkoholist som ska påbörja ett liv i nykterhet. Avgiftningen gör ont. Men utan den är det bara döden som återstår. Vilken väg Sverige väljer återstår att se.

KATERINA JANOUCH
programledare Swebbtv, författare och journalist, aktuell med satirboken ”Helt Oacceptabelt” som du kan köpa här

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program