Regeringen använde studentuppsats för att förhala beslut om slutförvaring

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP). © Foto: Ninni Andersson/Regeringskansliet

Miljö- och klimatminister Per Bolund (MP) hänvisade till en finsk studentuppsats i stället för 40 års forskning för att förhala det viktiga beslutet om slutförvaret av kärnbränsle, rapporterar SvD:s Peter Wennblad.

Frågan om slutförvaret av kärnbränsle har hamnat i hetluften.

Frågan är viktig. Fattades inget snabbt i augusti ”måste den ena reaktorn efter den andra stängas av om bara två år”, rapporterade Studio Ett i juli.

Nu har Peter Wennblad på Svenska Dagbladet upptäckt att regeringen använde en uppsats från en finsk ingenjörsstudent för att förhala beslutet.

Uppsatsen lämnades in vid Aalto-universitetet i Helsingfors i juli. En månad senare valde regeringen att inte fatta beslut om slutförvaringen.

Klimatminister Per Bolund ifrågasatte säkerheten hos de koppar- och gjutjärnskapslar som innesluter kärnbränslet, enligt Wennblad.

Detta ska ha baserats på den finska studentuppsatsen.

”Regeringen har alltså lagt större tyngd vid ett studentarbete än de fyra decennier Svensk kärnbränslehantering, SKB, lagt på forskning och utveckling, och det faktum att statens egen kärnsäkerhetsmyndighet slagit fast säkerhetsfrågan är mer än tillräckligt utredd”, skriver Peter Wennblad i SvD och påpekar att beslutet om slutförvaring lär dröja om regeringen tänker förhala processen varje gång man hittar en studentuppsats i ämnet.

Regeringen har i stället skickat frågan på remiss till Strålsäkerhetsmyndigheten och Kärnavfallsrådet. Men det senare ”rådet” har kopplingar till regeringen och går gång på gång emot Strålsäkerhetsmyndighetens och Svensk Kärnbränslehanterings utlåtanden, enligt Wennblad. Tidigare klimatminister Åsa Romson (MP) uppges ha utsett en av rådets ledamöter och en tidigare person vid Romsons partipolitiska stab i regeringen är också anställd på rådet. Dessutom ska en av Kärnavfallsrådets medlemmar ha varit handledare till studentuppsatsen som Bolund hänvisat till.

Avslöjandet har fått många i sociala medier att reagera starkt.

– Förvånande och frustrerande. Vi har forskat i 40 år och Strålsäkerhetsmyndigheten har gett klartecken till slutförvaret vid upprepade tillfällen. Vad krävs mer?, skriver Anna Porelius, kommunikationschef på Svensk Kärnbränslehantering AB, på Twitter.

Kristdemokraternas Johan Ingerö kallar på Twitter Kärnavfallsrådet för ett ”aktivistråd”.

”Detta är så otroligt pinsamt och gör att man tappar förtroendet för hela statsapparaten”, tycker en annan person.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program