Katastrofen Sverige: ”Hushållens köpkraft urholkas snabbt” – tillväxten nära NOLL

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Sveriges BNP under 2023 blir extremlåga 0,2 procent (0,4 procent kalenderkorrigerat). Det bedömer Swedbank i sin nya konjunkturrapport. Tidigare räknade man med en tillväxt på 2,1 procent. De svenska hushållen har nu en svår tid framför sig, enligt Swedbank. ”De höga energipriserna gör ont i hushållen”, förklarar storbanken i sin rapport.

Sverige hade kunnat vara ett rikt och tryggt land idag. Men politikerna valde en annan väg. Till och med energisystemet förstörde man. Som Swebbtv Nyheter rapporterade igår kan ett konditori i Skåne nu tvingas betala närmare 70.000 kronor i elkostnader per månad, jämfört med 6.000 kronor förra sommaren.

Att världen stängde ner på grund av ett virus med 0,1 procents dödlighet under 70 år och tryckte upp ofantligt mycket nya pengar, gjorde knappast saken bättre.

I Storbritannien dödar lockdown-effekterna fler människor än själva viruset.

Idag spår Swedbank att de svenska hushållen ”står inför en kostnadschock” framöver.

Det handlar om höjda räntor, inflation, dyr mat, extrema energipriser.

Svensk ekonomi stagnerar, konstaterar banken.

– Så här långt har svensk tillväxt överraskat positivt. Men nu räknar vi med en tydlig inbromsning i spåren av den höga inflationen, snabbt stigande ränteutgifter och hushållens försämrade köpkraft. De höga energipriserna gör ont i hushållen, säger Swedbanks chefekonom Mattias Persson i ett pressmeddelande.

Enligt Swedbank är det så illa att ”hushållens köpkraft urholkas snabbt”.

Samtidigt minskar bostadsbyggandet eftersom priserna på insatsvaror rusat.

Swedbank tror att priserna på bostadsmarknaden kommer falla ytterligare det närmaste halvåret, för att sedan plana ut när osäkerheten kring stigande bolåneräntor lagt sig och inflationen sjunker tillbaka. Om den nu gör det. Enligt banken kommer bostadspriserna totalt gå ner cirka 15 procent från toppen i februari i år till botten under första halvåret 2023.

Inflationstoppen, alltså prisökningarna, påstås nås under fjärde kvartalet i år.

Tidigare räknade Swedbank med en tillväxt på 2,1 procent under 2023, men nu sänker man den prognosen till låga 0,2 procent.

Swedbank bedömer att riksbanken höjer styrräntan med 75 räntepunkter till 1,5 procent i september. Styrräntan höjs sedan till och med februari 2023, och landar på 2,25 procent.

”Vändningen” väntas inte komma förrän våren 2024. Då tror banken att styrräntan sänks med 25 räntepunkter till 2 procent. 2024 har Sverige en tillväxt på 1,5 procent, enligt Swedbank.

– Finanspolitiken behöver hitta balansen mellan att stötta hushållen och företagen och samtidigt begränsa stimulanserna. Reformer och investeringar som höjer tillväxtkraften i ekonomin vore bra, men vallöften om sänkta elpriser genom sänkta skatter eller pristak duggar tätt och det finns en risk att finanspolitiken snarare stjälper än hjälper framöver, säger Mattias Persson.

– Vi kommer se högre inflation i Sverige. Vi tror att inflationen kommer toppa i vinter på nästan 10 procent. Det är hög inflation, siffror vi inte sett på väldigt, väldigt länge, säger han till Ekot.

Den globala tillväxten väntas landa på 2 procent för 2023 och 3,4 procent 2024.

2021 hade Sverige en tillväxt på 5,1 procent.

Nästa år blir ett förlorat år för svensk ekonomi, enligt Swedbank.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program