”Svårt att förklara” varför Sverige har så mycket våld, enligt Magdalena Andersson

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Statsminister Magdalena Andersson (S) kunde inte svara på varför Sverige har så mycket våld och skjutningar, när hon fick frågan i SVT:s partiledarutfrågning på tisdagen. Hon hänvisade i stället till att ”forskarna har lite svårt att förklara varför”.

Sverige har blivit något av ett maffialand. Dagliga skjutningar och mycket våld.

Förra fredagen blev en skräckupplevelse för besökarna på Emporia i Malmö. Deras fredagshandel förvandlades till ett blodbad, då en misstänkt 15-åring ska ha gått in och skjutit två andra personer, varav en norsk kvinnlig turist.

I och med dådet har det redan i år skett lika många dödsskjutningar som under hela förra året.

Men varför är Sverige så extremt våldsamt?

Den frågan fick statsminister Magdalena Andersson under SVT:s partiledarutfrågning igår.

”Sverige har blivit ett land som ligger i topp i Europa vad gäller gängmord och gängvåld. Varför ser det ut så?”, frågade SVT:s Anders Holmberg.

– Ja, det är ju något som forskarna har lite svårt att förklara varför just det är så mycket fler skjutningar i Sverige. Det är viktigt att de naturligtvis kan studera det och fortsätta forska på det. Jag är tydlig med vad jag vill göra. Det är både att fortsätta skärpa straffen, fortsätta anställa fler poliser. Vi vill också gå mer på de vapen som de gängkriminella har.

Till slut fick hon följdfrågan om vi haft ”för stor invandring”.

– Ja, en kombination av stor invandring och inte tillräckligt bra integration har ju gjort att vi nu har en segregation där alldeles för många människor inte kommer in i det svenska samhället. Och det är bland det värsta man kan utsätta en nyanländ för, att drivas att bo i ett område där för få pratar svenska eller har ett jobb att gå till. Sen bor man i ett område där kriminella gäng försöker slå klorna i barnen. Det är fruktansvärt, svarade Andersson.

Cirka 95 procent av gängkriminella i Stockholm har invandrarbakgrund. 100 procent av gängledarna är invandrare, enligt en granskning i Expressen 2020.

Samtidigt väntas 2022 bli ”rekordår för invandringen”, rapporterade Fokus nyligen.

”Under flyktingkrisen 2015 uppstod bred politisk enighet om att strama åt invandringen. Ändå går vi mot ett historiskt invandringsrekord i år. Vad hände med åtstramningen?”, skrev tidningen i juli.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program