Västmakter bakom terrorkuppen i Libyen: Katastrofalt misstag, enligt spionchef

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Muammar al-Gaddafi. Foto: U.S. Navy photo by Mass Communication Specialist 2nd Class Jesse B. Awalt/Released/Public domain

Frankrike ”spelade en aktiv roll i att destabilisera” den libyska ledaren Muammar al-Gaddafi, något som föranledde Libyens fall och okontrollerad invandring till Europa, avslöjar den förra franska spionchefen Jean-François Lhuillier i en bok, skriver France24.

Det är den tidigare franska spionchefen Jean-François Lhuillier som i sin bok ”The Tripoli Man: Memoirs of a Secret Agent” avslöjar vad som skedde i samband med att det tidigare rika och välmående afrikanska landet Libyen störtades ner i fördärv 2011.

Boken har ”retat upp” underrättelsetjänsten där Lhuillier arbetade i 27 år, skriver The Times som även förklarar att en ”fransk-brittisk komplott” låg bakom vad som i slutändan förstörde Libyen.

Enligt Lhuillier spelade Frankrike en aktiv roll i att destabilisera Libyens dåvarande ledare Muammar al-Gaddafi, som sodomerades till döds med en kniv hösten 2011.

Frankrike ska ha stöttat de så kallade ”rebellerna” som var emot Gaddafi.

Detta trots att det hade funnits en arbetsrelation mellan Frankrikes dåvarande president Nicolas Sarkozy och den libyska ledaren.

Jean-François Lhuilliers bok ”bekräftar vad många länge misstänkt, att den tidigare franske presidenten Nicolas Sarkozys regering vände sig emot sin tidigare allierade och gjorde sitt yttersta för att störta honom”, skriver France24 om spionchefens avslöjande.

Rebellerna ”fick all hjälp de behövde” av fransmännen, uppger France24.

Och detta var ett ogenomtänkt, katastrofalt misstag, menar Lhuillier, som var Frankrikes spionchef i Libyen.

Muammar al-Gaddafi hade länge sträckt ut sin hand till väst, men detta hjälpte honom i slutändan alltså inte. Redan 2003 lovade Gaddafi förstöra Libyens lager av kemiska vapen och avbryta sitt kärnvapenprogram. Han lämnade dessutom över information om hundratals al-Qaidaterrorister till väst, rapporterade Aftonbladet. Då lättades sanktionerna mot Libyen.

– Vi eliminerade Gaddafi och förstörde hans land utan att oroa oss för att det var ett försvarsverk mot islamistisk terrorism, säger Lhuillier i France 2 enligt Arab News.

Sveriges försvarsmakt var, under den dåvarande högerregeringen, med och raserade Libyen och ingick i den Nato-ledda förstörelsen av landet.

”Efter bombkriget lämnade Nato Libyen i ruiner och med enorma mängder vapen i händerna på militanta grupper. Landet kastades ner i en spiral av våld och laglöshet. Idag nio år senare är Libyen en kollapsad stat”, rapporterade Sveriges Radio 2020.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program