Moderaternas krav: Tre miljarder extra till Försvarsmakten

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

Foto: Faksimil Moderaternas Youtube-kanal

Försvarsminister Peter Hultqvist gav med sig efter att flera oppositionspartier krävt att försvarsberedningen bör sammankallas igen. Ministern har sagt att försvarsberedningen ska genomföra ett första möte denna vecka. Nu föregår Moderaterna eventuella politiska diskussioner och går ut med ett krav om tre miljarder extra till Försvarsmakten, vilket de kräver efter en presskonferens som SVT sände från.

Dessa tre miljarder skulle i sådana fall tillskjutas i kommande vårbudget som läggs fram i riksdagen längre fram. Bakgrunden är den som Swebbtv Nyheter tidigare rapporterat om, att Försvarsmakten larmat om att mängdmateriel saknas för att krigsförbanden ska kunna ha uthållighet att möta ett väpnat angrepp.

Foto: Rickard Törnhjelm/Försvarsmakten ©

Försvarsministern har blivit hårt pressad av oppositionen i frågan om extrafinansiering av Försvarsmakten. Moderaterna, Sverigedemokraterna och Kristdemokraterna vann budgetomröstningen i Sveriges riksdag. Sverigedemokraterna har tidigare varit för att tillskjuta de av Moderaterna nu föreslagna miljarderna. Varför dessa pengar inte tillfördes redan innan, då problemen med ammunition och annan krigsviktig materiel inte är ett nytt problem, är oklart.

Foto: Digital valaffisch (Moderaterna)

Vilka fler partier som stödjer detta förslag är inte klargjort, men eftersom Sverigedemokraterna redan varit inne på denna linje kommer de mest troligt ge sitt stöd för detta tillskott. Kristdemokraterna och Liberalerna som också tidigare velat se större satsningar kommer också troligen stödja förslaget. I ett sådant fall kommer Centerpartiet bli vågmästare vad gäller om resurserna kommer tillskjutas eller ej.

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program