Israelstödet gör den ”regelbaserade ordningen” till ”ett skämt”, enligt Mearsheimer

DU BIDRAR ENKLAST GENOM ATT KLICKA HÄR:

Donate

Donera till Swebbtv - tillsammans formar vi Sverige

John Mearsheimer. © Foto: John Mearsheimer (CC BY-SA 3.0)

Det som pågår i Gaza är ett folkmord och västvärldens oförmåga att göra något åt det gör den ”regelbaserade ordingen” till ett skämt. Det hävdar John Mearsheimer, professor i statsvetenskap, i Al Jazeera English.

Bidenadministrationen är delaktig i ett folkmord i och med sitt fortsatta stöd till Israel. Det säger John Mearsheimer, en av världens främsta statsvetare.

Samtidigt USA sin trovärdighet i hela världen.

– Det råder ingen tvekan om det. USA är medskyldigt till ett folkmord, säger Mearsheimer. Vår möjlighet att påverka människor runt om i världen har minskat avsevärt till följd av detta.

– Allt detta gör den regelbaserade ordningen, som vi predikar om hela tiden, till ett skämt. Detta är en katastrof för USA. Men trots att det är en katastrof fortsätter USA stödja Israel.

Enligt Mearsheimer stämmer det inte att USA vinner på sitt Israelstöd. Det handlar om ett villkorslöst stöd som inte liknar något annat i historien, påpekar han. USA stödjer Israel oavsett vad Israel gör. Och förklaringen till detta är, säger han, den mäktiga ”Israellobbyn” i USA.

– Som sagt. USA är medskyldigt i ett folkmord och det ligger verkligen inte i vårt intresse, fortsätter John Mearsheimer. Idén att vi stödjer Israel för att det ligger i vårt strategiska eller moraliska intresse är inte ett seriöst argument.

Se hela intervjun HÄR.

Läs också:
Den ”regelbaserade ordningen” en bluff – Gazaslakten ett tydligt exempel
”När reglerna inte gynnar USA eller Israel ignorerar vi reglerna”

Anmäl dig till vårt nyhetsbrev!

  • - Håll dig uppdaterad med vad som händer hos Swebbtv
  • - Få inbjudningar till våra event, konferenser och live-sändningar
  • - Var först med att ta del av våra program